Svečana akademija u Centru za kulturu Semberija: Višnjiću u čast :: Semberija INFO ::

 

Svečana akademija u Centru za kulturu Semberija: Višnjiću u čast


U Centru za kulturu „Semberija“ večeras je organizovana svečana akademija povodom 26. „Višnjićevih dana“, tradicionalne kulturne manifestacije posvećene velikom pjesničkom djelu slijepog guslara, srpskog Homera, Filipa Višnjića. 

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanski Fotije, blagosiljajući ovaj skup, istakao je da ova manifestacija predstavlja jedan presjek koji nam pokazuje gdje se trenutno nalazimo, kuda idemo i da li idemo pravim putem.

„Ova manifestacija i Višnjićevo djelo su potvrda da imamo puno toga što možemo svijetu pokazati, da ne učimo lažnu istoriju i lažnu geografiju, već da se napajamo na pravim izvorima. Ono što nas čini Srbima, pravoslavcima, to su naše ikone, naše gusle i epske narodne pjesme“, istakao je vladika Fotije.



Predrag Jović, u ime Gradske uprave i gradonačelnika Miće Mićića, istakao je da nas Filip Višnjić sa svojim pjesmama povezuje i ujedinjuje, a njegove slobodarske poruke nam i danas pomažu da se lakše uhvatimo u koštac sa životnim izazovima.

Danijela Pavlović, predstavnica Ministarstva prosvjete i kulture RS istakla je u pozdravnoj riječi da je duh Filipovog stvaralaštva prisutan u Bijeljini , te da nije čudno što Višnjića porede sa Njegošem i drugim velikim pjesnicima i umjetnicima, jer je narodu ostavio u nasljeđe veliko kulturno blago.

O Višnjićevom pjesničkom opusu besjedio je književnik Anđelko Anušić, a svečana akademija obilježena je i bogatim kulturno – umjetničkim programom.

Semberija info/Lj. Ljubojević
​Foto: B. Milošević