IZLOŽBA DJELA NASTALIH NA ART SIMPOZIJUMU JAHORINA :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽBA DJELA NASTALIH NA ART SIMPOZIJUMU JAHORINA


Izložba slika i skulptura nastalih na 17. sazivu međunarodne likovne manifestacije ,,Art simpozijum Jahorina 2019“ otvorena je u Umjetničkoj galeriji u Centru za kulturu, a ljubiteljima umjetnosti predstavljeno je 35 djela nastalih tokom osmodnevnog rada.

Ovogodišnja tema bila je ,,Figura u savremenoj umjetnosti-veliki format“, a u periodu od 15. do 23. jula, koliko je manifestacija trajala, nastalo je 50-ak umjetničkih djela od kojih su četiri skulpture, koje već krase Pale i nalaze se u javnom prostoru.



Na otvaranju izložbe u Bijeljini, kustos Umjetničke galerije, akademski grafičar Milijanko Miholjčić, istakao je da je umjetnička kolonija ,,Art simpozijum Jahorina“ opravdala očekivanja, jer je 23 slikara i vajara za desetak dana rada ostavilo 50-ak djela koja je, prema količini i kvalitetu djela, sigurno jedna od najboljih do sada.

U ovogodišnjem sazivu učešće su uzeli Kota Sakai iz Japana, Ksenija Sapova, Ilija Mišanin i Kiril Strujkov iz Rusije, Svetla Radulova, Rumjanka Cvetanova, Nikolaj Rusev, Saša Kostov, Valentin Lilov, Simenon Panajotov, Hristo Hristov, Ivan Stojanov i Svelazar Zahariev iz Bugarske, Zoran Jakimovski, Stefan Jakimovski, Tome Mišev i Igor Mišev iz Sjeverne Makedonije, Tanja Đokić, Olgica Stefanović, Lidija Tipić i Zvonko Tipić iz Srbije, Natalija Salihović iz BiH  i naša sugrađanka Natalija Cimeša.  

Posebno je pohvalio organizatora Lazu Savića, koji je osnivač i umjetnički rukovodilac ,,Art simpozijuma Jahorina“, jer godinama okuplja eminentne umjetnike, koji iza sebe ostavljaju likovne vrijednosti.

-Zahvaljujući neiscrpnom entuzijazmu idejnog tvorca i osnivača Laze Savića sa Pala, manifestacija ,,Art simpozijum Jahorina“ etablirala se kao jedna od vodećih likovnih manifestacija kako u Republici Srpskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, kaže Miholjčić.

Djela izložena u Umjetničkoj galeriji u Bijeljini poetički i stilski su raznorodna i raznovrsna likovna djela, a ljubitelji likovne umjetnosti moći će da ih pogledaju do šestog novembra.

-Djela su zaista raznovrsna i kreću se od klasične figuracije sa istorijskom tematikom preko stilizovane forme ženske figure, pa do razvijene apstrakcije, navodi Milijanko Miholjčić.

,,Art simpozijum Jahorina“ osnovan je prvog maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra ,,Jahorina“ i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice.  Ova međunarodna likovna kolonija ugostila je do sada brojne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje i Kine, čija su djela predstavljena na oko 80 izložbi u zemlji i inostranstvu.

Semberija INFO/ M. Rešidović