Biblioteka Filip Višnjić: Zašto je dobro čitati knjigu? :: Semberija INFO ::

 

Biblioteka Filip Višnjić: Zašto je dobro čitati knjigu?


Seminar za bibliotekare i knjižničare matičnog područja, sedamnaesti put po redu, organizuje Narodna biblioteka “Filip Višnjić”, a seminaru je prisustvovalo oko 40 biblotekara iz Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Pelagićeva, Osmaka i Donjeg Žabara. Tema seminara bila je “Zašto je dobro čitati knjigu?”, a jedan od predavača, bila je direktor bibliteke u Doboju, dr bibliotekarstva i informatike, Slavica Gostimirović.

-Riječ je o biblioterapiji, odnosno liječenju knjigom, a ova vrsta liječenja se već koristi u svijetu. Potrebno je formirati radionice u sklopu biblioteka, a potom uz pomoć psihologa i bibliotekara, pronaći adekvatne naslove za čitanje, jer je poznato da čitanje utiče na psihu, odnosno da opušta”, rekla je Gostimirovićeva.

Negosava Stjepanović, direktor zvorničke biblioteke, takođe predavač na seminaru, istakla je da je cilj približiti knjigu svim građanima, a posebno najmlađim i naglasila da su biblioteke institucije kulture od nacionalnog značaja.

Direktor bijeljinske biblioteke Jovan Cvjetković je istakao da su građani Bijeljine posvećeni knjizi i da biblioteka “Filip Višnjić” u Republici Srpskoj ima najviše članova.

-Vjerujem da ćemo ove godine preći cifru od 10.000 članova, a ovu godinu ćemo završiti i sa preko 200. 000 posjeta, što je impozantan broj, rekao je Cvjetković i dodao da će 12. novembra, povodom Dana biblioteke, biti organizovan poseban popust na članarinu za sve građane.

Semberija info/O. Stjepanović
Foto: B. Milošević