​Filmu “Moj Branko ne laže” nagrada za najbolji scenario :: Semberija INFO ::

 

​Filmu “Moj Branko ne laže” nagrada za najbolji scenario



Na nedavno završenom 18. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj Plani, dokumentarni film “Moj Branko ne laže” dobio je grand pri festivala za najbolji scenario.

Između tri stotine prijavljenih filmova, žiri u sastavu: Nikola Lorencin-reditelj, Žarko Pekez-snimatelj i Ivan Vučković-glumac, odlučio je da je film “Moj Branko ne laže”, rađen u produkciji RTRS-a, zaslužio nagradu za najbolji scenario.

Film o Branku Ćopiću, najomiljenijem piscu nestale države, njegovom životu i smrti, komunisti koji je volio istinu i narod više od partije, jeretiku kojega su napadali budući komunistički disidenti, književniku koji je u svom djelu ostavio ključeve za razumijevanje krajiškog identiteta.

U filmu učestvuju: Akademik Matija Bećković, istoričar Predrag Marković, prof.dr Mihajlo Pantić, reditelj Darko Bajić, prof. dr Duško Pevulja, doc.dr Oleg Soldat, književnici Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vule Žurić...

Scenarista filma je dugogodišnji novinar RTRS-a Saša Berendika, režiju potpisuje Branko Lazić, direktor fotografije je Dejan Račić, snimatelj Siniša Stojić, montažer Vedran Marić, rasvjeta Dagan Talić, ton Srđan Radaković i Vladimir Vladetić, producent Aleksandar Đorđević. Film "Moj Branko ne laže" nastao je u produkciji Radio-televizija Republike Srpske.