BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjEN ROMAN “RUŽA POD LEDOM” :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjEN ROMAN “RUŽA POD LEDOM”


U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić” predstavljen je autobiografski roman „Ruža pod ledom” Mirka Demića. Roman je prošle godine objavilo Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta” iz Zagreba, a autor romana podsjeća da je rođen u Gornjem Klasniću kod Gline u Hrvatskoj i da je sa “Olujom” došao u Srbiju.

-Želio sam da svoje uspomene zadržim i podijelim sa drugim ljudima. Ovo je priča o djetinjstvu, lektirama, ljubavima, prvim gubicima, i td. Naziv “Ruža pod ledom” govori simbolično o mom pra pra dedi, koji je došavši na konju u naš kraj, koji je tada bio pust, a bio je zimski period, nailazi na zamrznut izvor. Konj nije htio da se pomjeri iz mjesta, pra pra deda je sišao sa konja, prišao je zaleđenom izvoru, a ispod leda je bila zaleđena ruža. To je bio razlog da svoju familiju dovede na taj prostor i tu podigne svoje selo”, rekao je Demić. On je dodao da je na Badnji dan 2021. godine, kad je završavao roman, iz njegovog zavičaja došla jedna fotografija od prijatelja koji su bili u blizini njegove devastirane kuće, a koji su slikali procvjetalu ružu.



-Ružu je nekada zasadila moja majka i okalemila, a s obzirom da je procvjetala u zimskom periodu, fotografija koju sam dobio, “presudila” je da roman nosi ime “Ruža pod ledom”, rekao je Demić koji je i direktor biblioteke u Kragujevcu. Saradnja kragujevačke biblioteke i biblioteke “Filip Višnjić” u Bijeljini, traje već godinama, a direktor Željana Arsenović istakla je da joj je zadovoljstvo što Mirko Demić predstavlja roman u Bijeljini.

-Raduje nas činjenica da će Laguna štampati roman i što će biti u rukama velikog broja čitalaca”, rekla je Arsenovićeva. Mirko Demić je romanopisac, pripovjedač, esejista, dramski pisac, publicista, priređivač. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima Andrićeve nagrade, nagrade „Dejan Medaković“, „Meša Selimović“, nagrade „Miroslav Dereta“, Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca, te nagrade „Branislav Nušić“. Osim nagrada za književnost on je dobitnik i nagrade „Đura Daničić“ za doprinos razvoju bibliotečko-informacione djelatnosti i kulture u Srbiji.

(Semberija info)