ROMAN U SLAVU ZABORAVLjENOM VELIKANU :: Semberija INFO ::

 

ROMAN U SLAVU ZABORAVLjENOM VELIKANU


U Muzeju Semberija večeras je upriličena promocija knjige „Durbin grofa Save Vladislavića“ autora Velimira I. Ivanovića. Ivanović je čovjek nemirnog duha koji se, iako po obrazovanju ekonomista uspješno bavio i slikarstvom, živio je u Italiji, Americi i Srbiji, a do skoro je bio vlasnik jedne od šest restauratorskih radionica u Evropi koje se bave restauracijom predmeta od metala i porcelana. Roman „Durbin grofa Save Vladislavića“ je njegovo prvo književno djelo.



- Osnovni zadatak ove knjige je borba protiv zaborava. Postoji snažna potreba da se evociraju uspomene na važne ljude i važne događaje iz istorije srpskog naroda kako bismo ih sačuvali od zaborava. Grof Sava Vladislavić je sigurno jedna od takvih ličnosti kojima, u prethodnom periodu nismo posvetili dužnu pažnju. Ja sam pisanjem ovog istorijskog romana želio da ispravim nepravdu prema čovjeku koji je, iako fizički daleko od svog naroda učinio mnogo za Srbe i srpsku kulturu“, rekao je autor. Kao jedan od važnijih projekata kojem je grof Vladislavić lično kumovao Velimir Ivanović je akcentirao otvaranje prve rusko-slovenske osnovne škole u Sremskim Karlovcima 1726. godine. Ova škola kao pionirski projekat udarila je temelje kasnijeg modernog sistema obrazovanja u srpskim zajednicama.



Pored autora knjige prisutnima se obratio dr. Georgi Engelhardt viši savjetnik u Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.



- U ruskoj istoriji Petar Veliki je centralna ličnost, vladar koji je bio veliki reformator. On je osnovao brojne institucije poput Akademije nauka, postavio temelje savremenog obrazovnog sistema... Osobina Petra Velikog je bila da je brižno birao svoje saradnike. Kao osnovni kriterij u tom poslu imao je - stručnost. Ukazivao je veliko poštovanje i povjerenje prema  ljudima koji su svojim radom i djelovanjem donosili konkretne rezultate. Jedan od takvih ljudi je bio grof Sava Vladislavić. Pored svega što je grof Sava tokom svog službovanja učinio za Rusiju, on je neumorno radio na razvijanju rusko-srpskih odnosa. Kroz svoje misije uvijek je vodio računa o svojim sunarodnicima, predstavljajući Srbe i srpsku kulturu Rusima. Pomagao je crkve, svetinje i manastire širom mjesta gdje je živio srpski narod. Usudio bih se reći da je napredak koji je u ruskoj kulturi počeo sa Petrom Velikim u srpskoj kulturi počeo sa Savom Vladislavićem“, rekao je dr. Engelhardt.

(Semberija info)