ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U OKVIRU 29. „VIŠNjIĆEVIH DANA“ :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U OKVIRU 29. „VIŠNjIĆEVIH DANA“


U velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina, večeras je održana svečana akademija u oviru tradicionalne kulturne, 29. po redu manifestacije „Višnjićevi dani“.



Slaviša Mikić, predsjednik Gradskog odbora SKPD „Prosvjeta“ Bijeljina, istakao je je da je manifestacija „Višnjićevi dani“ jedna od najznačajnijih i najvećih kulturnih manifestacija na prostoru Republike Srpske.



-Činjenica da se ova manifestacije organizuje po 29. put govori o značaju jedne takve manifestacije. Mi u Republici Srpskoj nemamo mnogo Republičkih manifestacija kulturnog tipa. Filip Višnjić je jedna od najvećih istorijskih ličnosti koja je povezana sa Semberijom i koji je narod Semberije, Republike Srpske i cjelokupan srpski korpus ozbiljno istorijski zadužio. On je čovjek čije djelo predstavlja istorijski izvor i vrlo značajno stvaralaštvo iz oblasti tradicionalne kulture i iz oblasti narodne književosti. O Filipu Višnjiću svi puno znamo, ali nikada nije dovoljno da se ponovo podsjećamo i da Filipa slavimo, ne samo u ove svečarske dane, nego da svaki trenutak koji posvetimo našoj kulturi posvetimo Filipu Višnjiću i svim znamenitim ličnostima iz naše istorije koji su dali veliki doprinos srpskom identitetu“, naglasio  je Mikić.



Milivoje Mlađenović, dr književnih nauka i besjednik na Svečanoj akademiji povodom „Višnjićevih dana“ rekao je da je centralno mjesto njegove besjede dramska snaga epske poezije. 



-Ovo je izuzetna prilika i nikada nisam ni sanjao da ću jednog dana u svom rodnom mestu  govoriti o velikoj i izuzetno bitnoj figuri za našu nacionalnu kulturu, o Filipu Višnjiću. On se od Trnove, Međaša, Grka, odnosno današnjeg Višnjićeva, predela po Srbiji i po današnjoj Albaniji kretao vrletima, nije skupljao, nego je slušao šta narod peva i to što narod peva on pretvarao u svoju osobenu pesmu. Upravo u tome je njegova izuzetnost. Sa Filipom Višnjićem počinje odvajanje kolektivnog pevača i formiranje individualnog pevača. To je nukleus romantičarskog pesnika u ovom biću koje nije imalo očinjega vida svog celog veka, osim u detinjstvu, a video je mnogo dalje i mnogo više nego što su videli njegovi savremenici, a često bojim se i naši savremenici“, istakao je  Milivoje Mlađenović.



Ljubiša Petrović, gradonačelnik  Bijeljine uporedio je Filipa Višnjića sa starogrčim pjesnikom Homerom i rekao da je on zadužio mnoge generacije.



-Pronoseći slavno ime Filipa Višnjića, naša Gimnazija, Narodna biblioteka i SKPD „Prosvjeta“ zaista se trude da iz godine u godinu kroz ovakve programe i akademije motivišu  što veći broj naših mlađih sugrađana da prenesu ovo kulturno – istorijsko nasleđe. Grad Bijeljina ima veliku obavezu, čast i dužnost da pronoseći ime Filipa Višnjića učini sve, da se još snažnije njegova djela i njegov lik pronose. Sve nas je zadužio i to nam ostaje kao jedno blago koje treba uveličavati, njegovati i ostaviti još bogatije našoj djeci“, kazao je Petrović.



(Semberija info)