ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE „DNEVNIK RATNOG HIRURGA“ AUTORA DR MIODRAGA LAZIĆA :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE „DNEVNIK RATNOG HIRURGA“ AUTORA DR MIODRAGA LAZIĆA


U okviru tradicionalne, 29. po redu manifestacije „Višnjićevi dani“  u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ Bijeljina, večeras je održana promocija knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ autora dr Miodraga Lazića.



Goran Maksimović, profesor na Filozovskom fakultetu u Nišu, rekao je da su najnovije izdanje knjige„Dnevnik ratnog hirurga“ autora dr Miodraga Lazića odlučili da oplemene predgovorom, koji je on napisao i kome je data interpretacija, te pokazano je šta su sa jedne strane literarne vrijednosti tog teksta, a šta su dokumentarno istorijske vrijednosti.



 -  Knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“  je sigurno jedna od najautentičnijih  dokumenata i svjedočenja o građanskom ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, pogotovu svjedočenja koja su se dešavala na sarajevskom ratištu. Bolnica u kojoj je radio dr Lazić, kao ratni hirurg bila je smještena u naselju Blažuj u fabrici žica kod Ilidže i na neki način je pokazala pravu prirodu tog rata. Doktor Lazić, 15ak ljekara, medicinskih sestrara, pomoćnog i tehničkog osoblja koje pominje u knjizi uradili su preko 3.500 najtežih operacija, spasili su ogroman broj života i na neki način time, dr Miodrag Lazić ostavio je sebi trajni spomenik u srpskom narodu.  Ovaj dnevnik je potvrda njegove duboke odanosti srpskom narodu  i svako ko ga bude čitao upoznaće ne samo prirodu tog građanskog rata, stradanje srskog naroda za slobodu nego će i razotkriti pravu prirodu dr Lazića, kao jednog od iskonskih patriota i rodoljuba srpskog naroda“, istakao je Maksimović.



Nenad Serafimović, direktor izdavačke kuće i štamparije „Scero print“ iz Niša koja je rekao je da je lično poznavao dr Lazića i da je nakon njegove smrti imao moralnu obavezu u dogovoru sa njegovom kćerkom, da njegova knjiga uvijek vidi „svjetlost dana“ i da se nastavi njegovo djelo i rad, sve ono što je on radio za Srbiju i srpski narod.



(Semberija info)