OTVORENA IZLOŽBA „PAPIR GOVORI – PAPIRNI NOVAC SRBIJE I JUGOSLAVIJE 1887 – 1996“ :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA IZLOŽBA „PAPIR GOVORI – PAPIRNI NOVAC SRBIJE I JUGOSLAVIJE 1887 – 1996“


Foto: Semberija info
Večeras je u prostorijama JU Narodna biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina u okviru kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“, otvorena izložba pod nazivom „Papir govori – papirni novac Srbije i Jugoslavije 1887 – 1996“ autora arheologa kustosa Nebojše Dimitrijevića, koja je po prvi put predstavljena izvan teritorije Republike Srbije.

Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu i autor izložbe, rekao je da izložba „Papir govori – papirni novac Srbije i Jugoslavije 1887 – 1996“, izložba koja govori o novcu na jedan drugi način, ne samo kroz njegovu monetarnu vrednost, već kroz spoznaju da motivi na novcu oslikavaju društvene i  estetičke vrijednosti u jednoj državi.

 

-Kroz promene simbola na novcu, može se dosta saznati o promenama u državi i na neki način predstavljaju istorijsku čitanku Republike Srbije i bivše Jugoslavije. Novac kao jedan od pokazatelja državnosti večito i verno prati integraciju i dezintegraciju. Svaki period nosi neku svoju simboliku  koja se oslikava na novcu“, rekao je Dimitrijević i dodao.

Željana Arsenović, direktorka Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina, kazala da će izložba„Papir govori – papirni novac Srbije i Jugoslavije 1887 – 1996“  za sve zainteresovane posjetioce biti otvorena do 16. novembra.


 

-Vjerujemo da će izložba „Papir govori – papirni novac Srbije i Jugoslavije 1887 – 1996“,  biti jako zanimljiva za sve one koji vole sakupljati stari novac ili za one koji su kroz istoriju pratili kako su se naše novčane mijenjale i da će rado doći da je pogledaju“, kazala je Arsenovićeva.

(Semberija info)