Centar za kulturu “Semberija” - Organizovano poetsko-guslarsko veče: Gusle su naš jezik i naša istorija :: Semberija INFO ::

 

Centar za kulturu “Semberija” - Organizovano poetsko-guslarsko veče: Gusle su naš jezik i naša istorija


U okviru ovogodišnje tradicionalne kulturne manifestacije “Višnjićevi dani” u Centru za kulturu “Semberija” večeras je organizovano poetsko-guslarsko veče, posvećeno životu i djelu slijepog srpskog pjesnika i guslara Filipa Višnjića, tematski vezano za predstojeći Mitrovdan.

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika, izjavio je da je ovo jedna od centralnih manifestacija u okviru ovgodišnjih 29. “Višnjićevih dana”.
“Zahvalio bih ovom prilikom SKUD-u “Semberija”, Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta”, Udruženju guslara “Filip Višnjić” i Gradskom pozorištu. Do zatvaranja “Višnjićevih dana” imamo još niz manifestacija, svečanu akademiju u ponedjeljak, u 19,30 sati, predstavljanje knjige “Dnevnik ratnog hirurga” doktora Lazića, te izložbu o novcu i papirnim novčanicama Jugoslavije i Srbije. Pozivam građane da svojim prisustvom uveličaju ovogodišnje “Višnjićeve dane”, istakao je Ostojić. 

Željko Đukanović, šef Narodnog orkestra SKUD-a “Semberija” izjavio je da članovi SKUD-a “Semberija” već godinama učestvuju na kulturnoj manifestaciji “Višnjićevi dani”.
“Ove godine smo pripremili, zajedno sa guslarima i glumcima Gradskog pozorišta, tematsko veče, mini - predstavu  posvećenu Mitrovdanu. U program je uključena i ženska vokalna grupa SKUD-a “Semberija”, izjavio je Đukanović. 



Vukan Đuka, jedan od najboljih srpskih guslara, predsjednik Guslarskog društva “Filip Višnjić” Bijeljina kaže da se već pedeset godina druži s guslama.
“Moj otac i ujak, u selu Karačići kod Ilijaša, svirali su gusle. Gusle sam prihvatio kao tradicionalni srpski instrument koji predstavlja “naš jezik i našu istoriju”. Sve, od Triglava do Bijelog mora, što gusle nisu opjevale, palo je u zaborav. Gusle su opjevale naša stradanja i naše pobjede. Imamo i mlade naraštaje koje podučavamo sviranju i pjevanju uz gusle. Dužni smo da gusle održimo i sačuvamo. Mi smo, po izlasku iz Sarajeva, u 2002. godini osnovali Udruženje guslara “Filip Višnjić” i od tada pune dvije decenije nastupamo na brojnim manifestacijama. Gostovali smo u Rusiji, u Australiji, u brojnim gradovima regiona”, kaže Vukan Đuka.



 Devetnaestogodišnja studentkinja Pedagoškog fakulteta, Violeta Krajišnik, koja je svirala odlomak iz pjesme “Smrt majke Jugovića”, kaže da od malih nogu, od šestog razreda osnovne škole, svira gusle.
 “Moj pokojni djed, koga je naslijedio i moj ujak, svirali su gusle. Od sve naše djece u familiji uspjela sam sačuvati ovu tradiciju. Sve je to bilo sasvim slučajno, ali mi je drago što sam otkrila taj svoj talenat. Nastupala sam na raznim manifestacijama i ljudima je interesantno da vide djevojku koja svira gusle”, kaže Violeta Krajišnik.

​Osamnaestogodišnji Mihajlo Stevanović, iz Škole gusala “Sandić”, kaže da se sa guslama druži oko tri i po godine.
 “Interesujući se za srpsku istoriju, otkrio sam i svoje interesovanje za gusle. Odmalena sam odgajan u pravoslavno - hrišćanskom duhu i tako je sve krenulo. Ovdje nastupam s pjesmom iz Kosovskog zavjeta - “Sluga Milutin”, kaže mladi guslar Mihajlo Stevanović.


Semberija Info