NAJAVLjEN POČETAK OVOGODIŠNjIH VIŠNjIĆEVIH DANA :: Semberija INFO ::

 

NAJAVLjEN POČETAK OVOGODIŠNjIH VIŠNjIĆEVIH DANA


Na današnjoj konferenciji za novinare savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić najavio je odžavanje tradicionalne kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“, dvadeset deveti put po redu.

- „Višnjićevi dani“ su jedna od najvažnijih manifestacija koje se održavaju u našem gradu. Ovogodišnjim prigodnim programom smo se potrudili da zadovoljimo afinitete najrazličitije publike - kazao je Ostojić i zahvalio svim ustanovama kulture u Bijeljini na učešću u ovom prazniku kulture.



Otvaranje je zakazano za sutra na platou ispred Gradske biblioteke u 10 časova.

Direktor bijeljinske biblioteke Željana Arsenović je istakla da Srpsko kulturno-prosvjetno  društvo „Prosvjeta“ ove godine obilježava značajan jubilej, 120 godina postojanja, te da je ono idejni je tvorac  „Višnjićevih dana“ i izrazila zahvalnost  Ministarstvu prosvjete i kulture za podršku ovom događaju godinama u nazad.

- Nije manje važan ni doprinos svih ustanova kulture u našem gradu, kao ni škola - kako osnovnih, tako i srednjih, jer svi oni redovno uzimaju učešće u organizaciji ove manifestacije - kazala je Željana Arsenović.
Biblioteka ove godine obilježava devedeset godina postojanja i rada. U okviru predprograma „Višnjićevih dana“ u ovoj  ustanovi su održani izuzetno važni događaji - dvije promocije knjige prof. dr Cvijetina Ristanovića  i mr Ljiljane Lukić.  Ne smiju ostati nepomenuti ni „Susreti mladih pjesnika na Filipovim stazama“ koji okupljju djecu sa tromeđe  - učesnici su iz Hrvatske, Srbije i Srpske. 

Željana Arsenović je pojasnila da je za sutrašnje otvaranje pripremljen odgovarajući kulturno-umjetnički program , te da će u 18 časova će biti održana promocija knjige „Pansion gospođe Hadživuković“ i obilježavanje pedeset godina književnog rada njenog autora, Tihomira Nestorovića. Program se nastavlja u ponedjeljak - u 13 časova će biti oržan prigodan program koji će izvesti slijepa i slabovida lica. Učešće su uzeli Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ iz Dervente i Savez slijepih i slabovidih lica Republike Srpske.

Istog dana, sa početkom u 17.30 časova, biće otvorena izložba „Papir govori – papirni novac Srbije i Jugoslavije od 1887. do 1996. godine“ autora arheologa-kustosa Nebojše Dimitrijevića iz Niša.

U 18 časova počinje promocija knjige „Dnevnik ratnog hirurga“  doktora Miodraga Lazića. Na promociji će govoriti doktor Goran Maksimović i Nenad Serafimović iz izdavačke kuće koja stoji iza ovog djela.
Za utorak, dan zatvaranja Manifestacije, predviđeno je proglašenje pobjednika literarnog konkursa - takmičenja recitatora i besjednika. U 15.30 časova biće spuštena zastava „Višnjićevih dana“ , uz guslarsku pratnju,  na platou ispred Biblioteke.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Slaviša Mikić ponovio je da ovo društvo, zajedno sa Gradskom upravom i Ministarstvom prosvjete i kulure i svim institucijama i udruženjima kulture sa teritorije Bijeljine organizje „Višnjićeve dane“.

On je najavio održavanje brojnih događaja u čijoj pripremi je učestvovala „Prosvjeta“. 

Događaj predviđen za subotu je „Veče sa SKUD Semberija“ koje će, zajedno sa gostima i glumcima iz Gradskog pozorišta  predstaviti pripremljeni program. Pridružiće im se i nekoliko guslara. U ponedjeljak, u prostorijama Velike sale centra za kulturu, u 19.30  časova biće održana svečana akademija čija tema će, osim lika i djela Filipa Višnjića, biti jubilej Prosvjete i 130 godina od rođenja našeg Nobelovca Ive Andrića. Na Akademiji će govoriti prof. dr Milivoje Mlađenović, glumci Gradskog pozorišta, čalnovi Srpskog pjevačkog društva „Semberija“ , učenici Gimnazije .

U utorak će biti održan i „okrugli sto“  u vremenu od 11 do 14 časova na temu „Položaj kulture u Bijeljini“. Važno je istaći i takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola i studenata u oblasti poezije i besjedništva koje će biti održano sutra, 4. novembra. Proglašenje pobjednika će biti u utorak.