Saborni hram u Sarajevu obilježava 150 godina od osveštanja :: Semberija INFO ::

 

Saborni hram u Sarajevu obilježava 150 godina od osveštanja


Saborni hram Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu obilježava 150 godina od osveštanja.

Tim povodom u porti Hrama upriličena je svečana akademija, a prije toga koncert kamernog hora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
 
U Sabornoj crkvi u Sarajevu, jednoj od najvećih pravoslavnih bogomolja na Balkanu, večeras se sabrao veliki broj vjernika.

Saborna crkva, "nova ili gospodska" kako se u narodu zove, ukras je Sarajeva. Njena gradnja počela je na inicijativu srpskih stanovnika, zemljište je kupljeno 1859. godine, a sedam godina kasnije crkva je završena. Osveštana je na Svetog Iliju prije vijek i po.


Izgrađena je u trenucima kada se Osmansko carstvo povlači, a upravu na ovim prostorima vlast preuzima Austrougarsko carstvo. Tokom burnih i teških vremena okupljala je srpski narod. U starim spisima pronalazimo da su priložnici za gradnju bili sultan Abdul Aziz Han, srpski knez Mihailo, a najdarežljiviji sa 2.000 dukata bio je tadašnji predsjednik sarajevske Crkvene opštine i vlasnik hotela Evropa Manojlo Jeftanović.

Prilog bogatoj istoriji hrama je i podatak da je ruska carska porodica Romanov novčanim prilogom pomogla izradu ikonostasa crkve.
 
(RTRS)