MUZEJ SEMBERIJE :: Semberija INFO ::

 

MUZEJ SEMBERIJE


Kulturna prošlost Semberije na jednom mjestu
 
Na sutrašnji dan, 28. oktobra 1970. godine, u Bijeljini je osnovana Muzejska zbiraka „Semberija“ kao začetak budućeg Muzeja Semberije, čiji je status potvrđen odlukom Opštine Bijeljina 2001. Višedecenijska aktivnost nekoliko generacija muzealaca rezultirala je bogatim fundusom zbirki, reprezentativnim objektom i stalnom postavkom, brojnim povremenim izložbama i zavidnim brojem publike.

Iako su istraživački rad i izložbe Muzeja Semberije, uglavnom, pratile odgovarajuće publikacije, smatrali smo da neke od njih zaslužuju novo objedinjeno izdanje koje će javnosti predočiti ne samo raznovrsnost tema muzejskih istraživanja, već i na jednom mjestu sažeti brojne podatke o prošlosti i kulturnom naslijeđu Bijeljine i cijele Semberije.

Uprkos namjeri da ova posveta radu Muzeja Semberije u Bijeljini ugleda svjetlo dana povodom njegovog pedesetogodišnjeg jubileja 2020. godine, okolnosti su učinile da naša publikacija bude završena tek dvije godine kasnije.

 Osvrt na rad Muzeja Semberije, takođe, nije moguć bez pomena osnivača ustanove, Opštine, odnosno Grada Bijeljina i cijele lokalne zajednice, uz čiju podršku je Muzej tokom prethodnih decenija istrajavao i napredovao u svojim aktivnostima'', navode iz Muzeja Semberije.