IZLOŽBA FRAKTALNIH CRTEŽA U NARODNOJ BIBLIOTECI „FILIP VIŠNjIĆ“ :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽBA FRAKTALNIH CRTEŽA U NARODNOJ BIBLIOTECI „FILIP VIŠNjIĆ“


Večeras je u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ otvorena izložba fraktalnih crteža domaće autorke Ljiljane S. Rakić, magistra nauka, školskog psihologa i praktikanta fraktalne metode.
 
-Metod crtanja fraktala je tehnika, koja se posljednih decenija vrlo intezivno razvija. Nije to samo crtanje, to je analiza, interpretacija i rad na razvijanju osobe, jer u osnovi ova metoda jeste metoda samorazvoja. Nakon što osoba prođe prvu fazu crtanja fraktalnog ciklusa, za očekivati je da je ona deblokirala svoju energiju, da je prevazišla sputanost i da je postala kreativnija”, pojasnila je Ljiljana S. Rakić i dodala da je suština te terapije u pronalaženju smisla za postojanje i potpunoj otvorenosti prema svijetu koji nas okružuje.


 
Fraktalni crtež nastaje iz jednog poteza, jedne neprekinute linije izvučene potpuno slobodnim kretanjem ruke po papiru, koju ne sputava ništa, pa čak ni pogled crtača. Crtež se, tokom 60 sekundi, radi zatvorenih očiju. Nastala polja (takozvana fraktalna mreža) potom se boje po određenim pravilima metode fraktalnog crtanja. Kombinacije i raspored boja, različite vrste linija i variranje pritiska olovke imaju terapijska dejstva. Linija usmerava naše misli, a određene bojama unosimo sklad, kako u fraktalna, tako i u naša životna polja.


 
Fraktalni crtež pruža obilje podataka o pojedincu, tako da vidimo čovjeka u cjelosti, sa svim posebnostima i potencijalima
 
-Fraktalni crtež predstavlja likovno – psihološku mogućnost da osoba crtanjem i bojenjem fraktalne mreže ispolji svoj unutrašnji potencijal. To nije test ličnosti, već test potencijala “istakla je Ljiljana S. Rakić.


 
Naredna četiri dana biće organizovana i radionica koja će učenicima srednje škole omogućiti upoznavanje metode fraktalnog crteža, koji je po mnogo čemu jedinstven.Radionica je namenjene početnicima i svima onima koji žele da čuju više informacija o ovoj tehnici.
 
(Semberija info)