OTVORENA UMJETNIČKA KOLONIJA 2022 :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA UMJETNIČKA KOLONIJA 2022


Foto: Semberija info
U prostorijama hotela Sveti Stefan u Dvorovima večeras je svečano otvorena 11. Umjetnička kolonija 2022. Pokrovitelj ove kulturne manifestacije je Grad Bijeljina, a organizator Turistička organizacija Grada Bijeljina.



Kolonija je ove godine okupila 32 slikara i jednog majstora umjetničke fotografije. Devetnaest slikara dolazi iz raznih gradova Srbije (Stara Pazova, Ruma, Crvenka, Beograd, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Golubinci) dok ostatak ovogodišnje umjetničke grupe čine slikari iz Bijeljine i Banja Luke uz jednog gosta iz Bugarske.
Čast da koloniju proglasi otvorenom pripala je Aleksandru Đurđeviću, predsjedniku Skupštine Grada Bijeljina.

-Umjetnost, kultura i sport su bitne dimenzije društvenog života. Zato i podržavamo ovakve kulturne manifestacije koje svjedoče o životu i radu, u ovom slučaju likovnih umjetnika. Nakon završetka kolonije naš grad, njegove institucije ostaju bogatije za desetine novih umjetničkih djela“, izjavio je Aleksandar Đurđević.
Među učesnicima likovne kolonije nalazi se i Ivan Topalski iz Bugarske. On nije krio zadovoljstvo zbog učešća u ovogodišnjoj koloniji.

-Ovdje vidim mnoga poznata ali i mnoga nepoznata lica. To je dobro jer to znači da ova kolonija čuva svoju tradiciju ali i da je otvorena prema novim, mladim umjetnicima“, rekao je Topalski.



Kolonija će trajati od šestog do desetog septembra nakon čega će radovi nastali u okviru ove manifestacije biti izloženi u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ do 16. septembra.

-Važno je istaći da se na ovaj način promoviše naš banjski turizam ali i cijela Bijeljina. Naši učesnici su ujedno i naši ambasadori a mi ćemo se potruditi da, kao i prethodnih godina budemo dobri domaćini“, rekla je Jasmina Abdulahagić, direktorica Turističke organizacije Grada Bijeljina.

Ovogodišnja umjetnička kolonija nije tematski određena, tako da umjetnici imaju potpunu slobodu u izboru slikanja i stvaranja.


(Semberija info)