SKUD „SEMBERIJA“ PROSLAVIO KRSNU SLAVU :: Semberija INFO ::

 

SKUD „SEMBERIJA“ PROSLAVIO KRSNU SLAVU


Foto: Semberija info
Javna ustanova Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ Bijeljina svečano I, uz prisustvo većeg broja gostiju, svečano je obilježilo Krsnu slavu „Vidovdan“. Kum slave bila je direktorica bijeljinskog Doma zdravlja primarijus dr Danijela Đukin, koja je istakla da joj je izuzetna čast da bude kuma SKUD-u koji daje ogroman doprinos na očuvanju tradicije i običaja.
 

-Jako sam ponosna, jer sam upoznala skoro svakog člana SKUD-a. Oni čine čuda. Toliko mladosti koja je sklonjena sa ulice, njihovog druženja, toliko ljubavi i radosti, čine jednu veliku porodicu sa veteranima SKUD-a od kojih mogu da dobiju savjet za bilo šta što ih očekuje u životu“, naglasila je Danijela Đukin.


 
Prema njenim riječima, SKUD-u „Semberija“, koji traje jedan toliki niz decenija, treba odati veliku počast i dodijeliti priznanje za sve  dobro što čine - dobro za omladinu i mlade naraštaje, za one koje će u budućnosti činiti većinsko stanovništvo Republike Srspke.

Danijela Đukin je istakla da je za uspjehe SKUD-a zaslužna  i predsjednica SKUD-a Branka Marković - Savčić, ističući da je ovo još jedna primjer da su žene veoma sposobne, a nekada i bolje od muškaraca, jer daju sebe u svaki posao, sa dosta više ljubavi i emocija.
 
Direktorica SKUD-a „Semberija“ Branka Marković-Savčić istakla je da ovo Društvo, koje broji oko 500 članova,  svake godine obilježava  Krsnu slavu Vidovdan kao sjećanje na slavne predake.
 
-Ovaj dan je za sjećanje i slavu i pominjanje naših slavnih predaka koji su nam u amanet ostavili lijepe običaje, tradiciju, slobodu, dobar glas i Pravoslavlje koje teče našim venama“, rekla je Marković-Savčić.
 
Svakog Vidovdana i 28. juna, kaže ona, ne možemo, a da se ne sjetimo 28. juna 1389. godine i Kosovskog boja i nemamo pravo da to zaboravimo.
 
-Moramo da se sjetimo i 28. juna 1914. godine kada je Gavrilo Princip ispalio čuveni hitac i pokrenuo istoriju jedan veliki korak naprijed, ne možemo da se ne sjetimo 28. juna 1989. i čuvenog govora na Gazimestanu Slobodana Miloševića kada se obilježavalo 600 godina od Kosovske bitke. Ti dani nas obavezuju da ovaj dan slavimo i da ne zaboravimo, da dignemo čaše za duše naših predaka koji su nam ostavili blagostanje u kojem danas uživamo i dignemo čaše u zdravlje nas i naših nasljednika koji će, nadam se, učiniti bar ovoliko koliko mi činimo danas’’, naglasila je Marković – Savčić.   


 
U okviru obilježavanja Krsne slave SKUD-a, u subotu, 25. juna, održan je koncert „Moravac kod kralja“ u prepunoj sali bijeljinskog Centra za kulturu, na veliko zadovoljstvo brojnih građana, ali nažalost, mnogi nisu mogli ući zbog ograničenog broja mjesta.
 
U programu su učestvovali folklorni ansambli (prvi dječiji ansambl, drugi dječiji ansambl, prvi izvođački ansambl i ansambl veterana), narodni orkestar, vokalna ženska grupa i vokalni muški i ženski solisti. Osim
igara i pjesama, koncert je sadržao i elemente dramskog prikaza. 
 

-Sam koncert protekao je divno i u euforiji. Svaka tačka ispraćena je aplauzom. To je potvrda da smo na pravom putu i da radimo ono što ovom gradu treba, ne samo danas, nego i sutrašnjici",  rekla je Marković-Savčić za ,,Semberija info’’. 

(Semberija info)