UČENjE SLOVAČKOG JEZIKA KROZ GLUMU I IGRU :: Semberija INFO ::

 

UČENjE SLOVAČKOG JEZIKA KROZ GLUMU I IGRU


Foto: Semberija info
Najmlađi članovi Udruženja Slovaka Semberije "Juraj Janošik", zajedno sa svojom nastavniciom Monikom Necpalovom iz Bratislave, održali su danas  predstavu u  Galeriji Centra za kulturu.

Predstava je održana u okviru realizacije projekta "Slovački jezik u srcu i na usnama", finansiranog od strane Grada Bijeljina, a u okviru projekta "Pozorišne ljestvica", finansiranog od strane Ureda za Slovake iz Bratislave koji žive u dijaspori".

Predstava je održana u okviru realizacije projekta "Slovački jezik u srcu i na usnama" , a koji  je  finansirao Grad Bijeljina zajedno sa  Kancelarijom za Slovake koji žive u dijaspori.


 
Predsjednik Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Danijel Štefek, kaže da postoji veliko interesovanje djece za učenje slovačkog jezika, a ovo je bila prilika da  najmljađi uče kroz glumu i igru.



-Mi već duži niz godina nastojimo da kroz razne projekte i radionice, prenesemo jezik, kulturu i običaje na mlađe naraštaje, a upravo takva je i ova pozorišna radionica. Projekat  traje mjesec dana i u njemu je učestvovalo 10 mališana, uzrasta od pet do dvanaest godina. Slovaci na ovim prostorima žive preko 130 godina, a slovački jezik se najviše izgubio među mlađim naraštajem” ,rekao je Štefek.



Udruženje Slovaka Semberije „Juraj Janošik“, ima 80 članova, a osnovni ciljevi udruženja su očuvanje kulture, tradicije i jezika slovačkog naroda.



(Semberija info)