PREDAVANjE PROFESORKE MLADENKE NOVAKOVIĆ: VODA PREDSTAVLjA NAJDRAGOCENIJI, ALI I NAJUGROŽENIJI PRIRODNI RESURS! :: Semberija INFO ::

 

PREDAVANjE PROFESORKE MLADENKE NOVAKOVIĆ: VODA PREDSTAVLjA NAJDRAGOCENIJI, ALI I NAJUGROŽENIJI PRIRODNI RESURS!


Interaktivno predavanje “Održivo upravljanje i zaštita vodnih resursa”, održala je profesor Mladenka Novaković, Fakultet tehničkih nauka Univerzitet Novi Sad. Predavanje je održano povodom obilježavanja 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, a u organizaciji Gradske uprave i Muzeja Semberija.



-Zaštita životne sredine predstavlja kompleksan i izazovan zadatak, jer podrazumjeva zaštitu različitih medijuma kao što su voda, vazduh i zemljšte. Tema predavanja je bila „Održivo upravljanje i zaštita vodnih resursa“, jednoj od oblasti kojoj sam posvetila svoju naučnu karijeru. Voda se kao sirovina koristi u svakodnevnim aktivnostima koje podrazumjevaju vodosnabdijevanje, poljoprivredne i industrijske svrhe. Prvo bi trebalo uspostaviti pravovremeni monitoring odnosno praćenje kvaliteta svih naših vodnih resursa počev od podzemnih, pa do otpadnih voda. Drugo rješenje bi bilo adekvatno prečišćavanje otpadnih voda i dostizanje zadovoljavajućeg kvaliteta kako bismo bili u skladu sa nacionionalnim i međunarodnim zahtjevima. Takođe, pored klasičnih metoda za prečišćavanje otpadnih voda, neophodno je primjeniti i savremenije tehnologije sa ciljem uklanjanja različitih vrsta organskih zagađujućih materija. Pooštravanje postojeće i donošenje nove zakonske regulative iz oblasti zaštite voda bi bilo još jedno od potencijalnih rješenja“, izjavila je Novakovićeva.



-Važnost vode kao resursa je nesporna, ali isto tako moramo znati da predstavlja najugroženiji prirodni medijum. Vodu možemo povezati i sa klimatskim promjenama. Svjedoci smo poplava koje su se dogodile 2014. godine i ono što mogu da zaključim jeste da „priroda ne prašta, nego vraća“ istakla je Novakovićeva. Tokom predavanja je ukazala na probleme koje se odnose na zaštitu voda, kao i o nedostatku čiste vode na planeti Zemlji.  Poseban osvrt tokom predavanja se odnosio na otpadne voda i mogućnosti prečišćavanja otpadnih voda koje opterećene različitim zagađujućim materijama kao što su farmaceutska jedinjenja koja se koriste svakodnevno, kao i na postojanje novih zagađujućih materija pod nazivom mikroplastika koja potičeod plastičnog otpada. 

Semberija info - O. Stjepanović