PROMOCIJA KNjIGE AUTORA DRAGANA MRKAJIĆA KAJE :: Semberija INFO ::

 

PROMOCIJA KNjIGE AUTORA DRAGANA MRKAJIĆA KAJE


Nezaboravljeni zavičaj

U velikoj sali centra za kulturu “Semberija” 15. februara, u 18 časova, u organizaciji Muzeja Semberija, biće promovisana knjiga “Nezaboravljeni zavičaj” autora Dragana Mrkajića Kaje.
 Mrkajić kaže  da je u ovoj knjizi, na kojoj je radio više od četiri godine, obuhvatio prošlost Tuzle i okoline u proteklih više od od stotinu godina.

“Mnogi , pogotovo oni mlađi, koji su rođeni u Tuzli i okolini, ne pamte da je u Tuzli bio spomenik kralju Aleksandru, da je postojao trg kralja Petra na lokalitetu gdje se nalazi korzo, da je Tuzla imala prve učitelje i prvo pozorište u BiH, ugledne ljekare, hotelijere, bankare, učitelje. Srbi Jevreji su u vrijeme Kraljevine SHS vodili glavnu riječ u oblasti trgovine, bankarstva, zdravstva, školstva”, ističe Dragan Mrkajić Kaja, naglašavajući da je detaljnije pisao i o prošlosti velikog naselja Simin Han, o prvoj solani, eksploataciji uglja, popularnom “ćiri”.

U Mrkajićevoj knjizi čitaoci mogu saznati puno i o prošlosti naselja, kao što je Kolimer, Požarnica, Čaklovići, Kovačevo Selo. Lj.Lj.