Završeno 6. Internacionalno pijanističko takmičenje – SIMC 2019 :: Semberija INFO ::

 

Završeno 6. Internacionalno pijanističko takmičenje – SIMC 2019


Svečanim proglašenjem pobjednika i dodjelom diploma, medalja i pehara završeno šesto po redu Slobomir međunarodno pijanističko takmičenje SIMC 2019, na kome je učestvovalo više od 190 takmičara iz 56 muzičkih škola i nekoliko Akademija umjetnosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.
 
Laureat za mlađe kategorije osvojio je Benjamin Goletić (JU Osnovna muzička škola, Tuzla), klasa Slađana Dedić, dok je laureat za starije kategorije osvojio Nikola Đorojević (JU Muzička škola „Savo Balaban”, Prijedor), klasa Borijana Kurtović Stevanić.


 
Ostale rang liste za sve dane takmičenja, mogu se pogledati na podstranici Akademije umjetnosti SPU na zvaničnom internet sajtu www.spu.ba
 
Na svečanom zatvaranju prisutnima se obratila v.d. dekana Akademije umjetnosti, mr Aleksandra Radosavljević, zahvalivši se svim kandidatima i čestitajući pobjednicima, poželivši im sreću u daljem radu u nadi da će se još bolji pojaviti i na idućem takmičenju. Radosavljević se takođe zahvalila predstavnicima stručnog žirija, kao i organizacionom odboru i svima koji su učestvovali u uspješnoj organizaciji ovakve jedne veoma zahtjevne manifestacije.
 
Prisutnima su se obratili i pojedini predstavnici stručnog žirija iskazavši zadovoljstvo kako samom realizacijom projekta tako i uslovima kojima Slobomir P Univerzitet pruža budućim studentima, a po kojima se izdvaja kao jedan od najboljih Univerziteta u regionu.
 
Prorektor za nastavu SPU, prof. dr Budimir Stakić zahvalio se takmičarima, profesorima i saradnicima Akademije umjetnosti u ime osnivača Univerziteta, gospode Mire i Slobodana Pavlovića, te u ime predstavnika Univerziteta poželio svim učesnicima mnogo uspjeha u daljem radu i stvaralaštvu.
 
Takmičenje se odvijalo u disciplinama klavir solo (I, II, IIIa, IIIb, IV, V, VI, VIII kategorija) i klavirski duo (Pretkategorija, A, B, C, H kategorija) i uporedni klavir (VIO i TO odsjek), a žiri koji je ocjenjivao takmičare bio je sastavljen od najuglednijih pijanista i pedagoga iz regiona i to u sljedećem sastavu za mlađu kategoriju: Olga Borzenko, Aida Gavrilova, Slađana Dedić, Greta Šećerkadić Ganović i Dario Zombra, dok su žiri za stariju kategoriju činili: Jokuthon Mihailović, Aleksandra Romanić, Aleksandra Radosavljević, Neven Šobajić i Arsen Čarkić.  


 
Ovogodišnji SIMC 2019 trajao je četiri dana, u periodu od 16. do 19. maja.
 
Tokom takmičenja održan je i master klas (master class( docenta dr Nevena Šobajića, zatim v.d. dekana Akademije umjetnosti mr Aleksandre Radosavljević, te profesorke emeritius mr Jokuthon Mihailović i ugledne pijanistkinje Aleksandre Romanić. Održana su i dva stručna predavanja eminentnih profesora pod nazivom „Kako napraviti čas produktivnim i zabavnim”, koje je održala Aida Gavrilova i „Osnovi analitičkog pristupa u tumačenju i interpretaciji dramskog sadržaja muzičkog dela” Arsena Čarkića.  Takođe, održano je i stručno predavanje „Ornamentacija u muzici baroka” Milana Popovića, kao i promocija knjige „Nacrt metoda” Frederika Šopena i „Klavirska muzika” Dragana Šobajića.

Posjetioci takmičenja imali su priliku da na kraju svakog takmičarskog dana prisustvuju dodjeli diploma i koncertu najboljih takmičara.
 
Organizator ove za region veoma značajne manifestacije je Akademija umjetnosti Slobomir P Univerziteta  iz  Bijeljine. Ideja o utemeljenju i organizovanju Slobomir međunarodnog muzičkog takmičenja je potekla prije jedanaest godina od strane tadašnjeg dekana prof. dr Desanke Trakilović i prof. dr Dubravke Jovičić, kao i ostalih profesora i studenata Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta koji su željeli da na taj način Slobomir i Bijeljinu učine centrima kulturnih dešavanja u regionu. Od samog početka ideja je naišla na podršku, ne samo muzičkih stručnjaka, već i šire kulturne javnosti.
 
-Uspješnoj realizaciji pijanističkog takmičenja, posebno su doprinijeli naši sponzori: kompanija „Mojić d.o.o.”, kompanija „Spektar drink d.o.o.”, te poslastičarnica „Mozart”, cvjećara „Slavica ” iz Bijeljine i firma „Trimiks d.o.o.” (Trimix d.o.o.), kojima se ovom prilikom mnogo zahvaljujemo’’, poručili su organizatori takmičenja.