Noćna magija muzeja 14. put u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Noćna magija muzeja 14. put u Bijeljini


​„Malom radionicom kafe“ za najmlađe posjetioce, u Muzeju Semberije, u subotu 18. maja 2019. godine, otpočela je izuzetno sadržajna 14. Noć muzeja, čime su građani Bijeljine postali dio evropskog događaja, koji se od 1997. godine redovno održava u preko 3.000 muzeja našeg kontinenta.

Nakon radionice, na kojoj je predstavljen put kafe od plantaže do šolje, posjetioci su uživali u izvedbama kompozicija na harmonici učenika  Muzičke škole „Kornelije Stanković“ i koncertu dječijeg hora „Srbadija“.



Kao i prošle godine, tema radionice nadovezala se na otvaranje glavne izložbe „Može kafa?“, koju su pripremili Muzej Semberije i hemijska sekcija Gimnazije „Filip Višnjić“ pod rukovodstvom profesora Snežane Dugonjić. Na izložbi, publika je mogla da sazna sve o istoriji i porijeklu ovog napitka, vrstama i načinima njegove pripreme, ali i o uticaj ovog napitka, kroz istoriju, na društveno-političke odnose u pojedinim zemljama.

Pored izložbe - Može kafa? - noćni posjetioci su imali priliku vidjeti sjajnu izložbu „Lebdeći LUTVIDbal“ ručno pravljenih lutaka vaspitača i djece predškolskog uzrasta, koje su rađene za treći međunarodni bibliotečki LUTVID FEST. Do kraja maja, u Muzeju Semberije će biti izloženo 175 lutaka koje su izradili mališani iz vrtića - ,,Čika Jova Zmaj“, ,,Kolibri“, ,,Dragan i Zorana“ , ,,Bubamara“ i ,,Vini Pu“.



Veče je nastavljeno uz smijeh i dobro raspoloženje scenskim prikazima i komedijom-monologom glumaca teatra „UBUNTU“ i pozorištanca „Maslačak“, a dobra zabava je produžena  kvizaškim odmjeravanjem znanja četvoročlanih ekipa o poznavanju činjenica iz opšte kulture i informisanosti.

Tradicionalno, Noć muzeja se završaila se muzikom, a za dobar ritam bio je zadužen Di-džej Spiker Hampin (Speaker Humpin).

Grad Bijeljina