Iz štampe izašao 54. Broj „Srpske vile“ :: Semberija INFO ::

 

Iz štampe izašao 54. Broj „Srpske vile“


Prva polovina novembra u Bijeljini je protekla u znaku velike kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“, ali i u znaku izlaska iz štampe još jednog broja časopisa za književnost i kulturu „Srpska vila“, koji više od četvrt vijeka istrajava u svojoj kulturnoj misiji na ovim našim vrletnim balkanskim prostorima.

U sadržaju 54. broja „Srpske vile“ zasluženo mjesto dobila je pjesnikinja, prozaista, esejista i kulturni poslenik Jovanka Stojčinović Nikolić, autor šesnaest knjiga poezije, od 2019. godine član Akademije slovenske književnosti i umjetnosti, sa sjedištem u Varni u Bugarskoj, ali i brojni drugi autori, prozni pisci i pjesnici, poput Pere Solara, Ive Mije Andrića, Anđelka Zablaćanskog, Zorice Baburski, Nemanje Zivlaka, Slobodana Ristovića, Slobodanke Luković, Gordane Đojić Avramović, Zdravka Zgonjanina Baće, Branke Blagojević i drugih autora.

​Najnoviji broj „Srpske vile“ krasi i prevedena poezija ruskog pjesnika Jevgenija Čigrina i poljskog pjesnika Jeržija Plešnjaroviča, proza Miroljuba Todorovića, Milenka Jevđevića Brale, Zdravka Sladoja, Nataše Stanić, Sekule Šarića, Ranka Pavlovića, Emilije Živojinović, Dušana Mijajlovića i Slađane Jovičić. U ovom broju prevedene su priče francuskog pisca Filipa Delerma, objavljeni aforizmi Milana Pantića i Mome Koprivice, književna kritika Jelene Kalajdžije i brojnih drugih autora, dok je u fokusu predstavljeno više radova članova Udruženja književnika Republike Srpske - Podružnica Banjaluka.


Semberija info - Lj. Ljubojević