TOMAS HEMPSON: RAZUMIJEVANjE IZMEĐU KULTURA JE JASNO RAZUMLjIVO U MUZICI :: Semberija INFO ::

 

TOMAS HEMPSON: RAZUMIJEVANjE IZMEĐU KULTURA JE JASNO RAZUMLjIVO U MUZICI


Uživam u gala koncertima, baš ovakvim kakvom ćete vi moći da prisustvujete na BEMUS-u, prije svega zato što upoznajem nove kolege i to posebno mlađe umjetnike, a njima je to ujedno i prilika za nastup. Mislim da će za vašu publiku biti veoma uzbudljivo da sluša različite interpretacije uloga u arijama iz poznatih opera, kaže  američki bariton Tomas Hempson, koji gostuje na 53. BEMUS-u.

Tomas Hempson je kao zvijezda Metropoliten opere uvršten u Američku akademiju umjetnosti i nauke i u „Kuću slavnih”. Sa operskim repertoarom od oko 80 uloga pjevanih u svim većim svjetskim pozorištima, njegova diskografija obuhvata više od 170 albuma, koji uključuju višestruke nominacije i dobitnike nagrade „Gremi”, Edisonove nagrade i Grand pri priznanja. Dobio je nagradu za istaknuto umjetničko liderstvo 2009. od Atlantskog saveta u Vašingtonu i imenovan je za prvog rezidencijalnog umjetnika Njujorške filharmonije. U 2010. godini, nagrađen je nagradom „Živa legenda” od Kongresne biblioteke, a dobitnik je čuvene Koncertgebauove nagrade.
U ovoj sezoni Hempson je u ulozi Don Alfonsa debitovao u Mocartovoj operi „Tako čine sve” u „Teatro del mađo musikale Fjorentino”, pod dirigentskom palicom Zubina Mehte. Pripremao je ulogu Jana Vermera u operi „Djevojka sa bisernom minđušom” Stefana Vurta u Operi u Cirihu i naslovnu rolu Hadrijana u istoimenoj operi Rufusa Vejnrajta, u Teatru Real u Madridu. Sa svojim programom „Songs of Amerika” održao je brojne koncerte govoreći o istoriji svoje zemlje, iz ugla kompozitora koji su stvarali na tom tlu. Osnovao je Hempson fondaciju, u okviru koje koristi umjetnost pjesme za promociju međukulturnog dijaloga, jednakosti među ljudima i razumijevanja.
Nedavno ste debitovali u ulozi Don Alfonsa u Mocartovoj operi „Tako čine sve” u Italiji sa maestrom Mehtom. Kakvi su utisci jer ovo ipak nisu obična vremena kada je riječ o živim nastupima?
Naravno, ovo je vrijeme puno izazova, jer smo uvježbavali cio program pod maskama, dok nismo mogli redovno da se testiramo i tek onda smo radili na sceni. Ali ljepota Mocartove opere i rad sa maestrom Zubinom Mehtom bili su vrijedni toga. Na kraju smo snimili i jednu emisiju. Mjesta su bila ograničena za publiku, ali su posjetioci na kraju bila veomi zadovoljni.

Spremali ste ulogu slikara Vermera u operi „Djevojka sa bisernom minđušom” Stefana Vurta u Cirihu i rolu Hadrijana u istoimenoj operi Rufusa Vejnrajta u Madridu. Kako ste ostvarili te umjetničke zadatke, šta je bilo najteže, a šta najljepše?
Zapravo, ja ću tek izvesti Vermera u operi „Djevojka sa bisernom minđušom” u Cirihu ove zime, odložena je zbog kovida. Unaprijed se veoma radujem ovom izuzetnom pozorišnom iskustvu. Opera „Hadrijan” o čuvenom rimskom imperatoru u Kanadi, kao i opera „Da Ponte”  u Hjustonu 2019. bile su sjajno iskustvo i veoma sam strastven u podršci novih operskih komada na našem repertoaru. Različiti muzički jezici mogu biti izazov, ali to je ono što operu čini nevjerovatno zanimljivom za mene i za javnost.

Osnovali ste fondaciju i program „Songs of Amerika” koji uključuje brojne koncerte na kojima govorite o istoriji kroz stvaralaštvo kompozitora. Koliko vas je publika razumjela?
Da, vjerujem da je publika za koju sam pjevao ovakve programe veoma prijemčiva i da razumije kako umjetnost povezuje različite discipline i osvjetljava našu istoriju, koju god kulturu ili epohu istraživali. Vjerujem veoma strastveno da razumjevanje i strpljenje između kultura, koje je zapravo potrebno, jeste veoma lijepo i jasno razumljivo u poeziji i muzici.

Vi ste filantrop, zalažete se za jednakost i pravdu među ljudima koristeći umjetnost, a i počasni ste profesor filozofije na Univerzitetu u Hajdelbergu. Šta je po vašem mišljenju bilo presudno da tu titulu dobijete?
Veoma sam počastvovan što sam primio ovo priznanje od Univerziteta u Hajdelbergu. Volio bih da mislim da sam ga dobio upravo iz razloga koje postavljate u svom pitanju. Razne počasti koje sam dobijao tokom godina dale su mi veliku motivaciju da budem aktivan i javno prisutan u veoma složenim pitanjima sa kojima se suočavamo kao društvo, a koja su neizbježno zastupljena u razgovoru o klasičnoj muzici u našim društvima.