Muzej Semberije: Otvorena izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn :: Semberija INFO ::

 

Muzej Semberije: Otvorena izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn


U Muzeju Semberije svečano je otvorena izložba posvećena prvoj ženi matematičarki srpskog porijekla i prvoj supruzi Alberta Ajnštajna, Milevi Marić Ajnštajn. Izložbu, koja će biti otvorena do 10. novembra, otvorio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Autor i inicijator izložbe je Savez inovatora Republike Srpske, u čijem sastavu se nalaze brojni inovatori i istraživači u oblasti prirodnih nauka, a realizovana je uz veliku podršku Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS.



Izložba posvećena naučnici, istraživačici, matematičarki i fizičarki Milevi Marić Ajnštajn, kako je planirano, nakon što je ljetos prvo predstavljena Banjalučanima, kreće da obilazi i druge gradove i optine u Republici Srpskoj. Bijeljina je drugi grad na toj mapi, a kako reče predsjednik Udruženja inovatora regije Bijeljina Živa Makrin, nakon Bijeljine izložba se seli u Istočno Sarajevo.



Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica je naglasio da će se zahvaljujući ovoj izložbi prikazati značaj naučnog istraživanja u oblasti matematike i fizike, a to će svakako doprinijeti i osnaživanju interesovanja za prirodne nauke kod mladih ljudi.

Mileva Marić rođena je 1875. godine u Titelu, u bogatoj vojvođanskoj porodici. U Rumi je završila osnovnu školu, a zatim upisuje Višu djevojačku školu u Novom Sadu iz koje prelazi u gimnaziju u Sremsku Mitrovicu., gdje je maturirala 1890. godine kao najbolja iz matematike i fizike. Te godine upisuje Kraljevsku sprsku školu u Šapcu, zatim se preselila u Zagreb gdje je dobila posebnu dozvolu da pohađa školu u koju su išli samo dječaci. Godine 1896. Mileva maturira u Saveznoj medicinskoj školi u Bernu. Na ljeto upisuje studije medicine na Univerzitetu u Cirihu, a u oktobru se prebacila na Državnu politehničku školu na studije matematike i fizike. Mileva Marić je bila tek peta žena koja je upisana na ciriški Politehnikum. Tamo je upoznala tri godine mlađeg kolegu, a kasnije supruga Alberta Ajnštajna. Poslije udaje Mileva se potpuno posvećuje suprugu i djeci.Porodica Ajnštajn se 1911.godine preselila u Prag gdje je Albert postavljen za redovnog profesora na Univerzitetu Karl Ferdinand, a onda je uslijedila i bračna kriza koja je završila razvodom 1914. godine. Mileva je umrla u Cirihu 1948. godine.

Na otvaranju izložbe gradonačelnik Ljubiša Petrović je istakao da mnogi stručnjaci u oblasti fizike, kao i istoričari, tvrde da je Mileva imala veliki uticaj na Ajnštajnova istraživanja i otkrića, pa samim tim i velika dostignuća.

-Ova izložba govori upravo o tome, te prikazuje značajne radove koji tome svjedoče“, rekao je Ljubiša Petrović.


Semberija info - M. Rešidović