Kultura :: Semberija INFO ::

 

28. „VIŠNjIĆEVI DANI“ U BIJELjINI


Tradicionalna manifestacija „Višnjićevi dani“, 28. po redu, počinje 2. a trajaće do 8. novembra. Ovogodišnju manifestaciju obilježiće bogat program, a prema pretprogramu manifestacije, u utorak, 2. novembra, u 10 časova biće onlajn održani 10. Susreti mladih pjesnika „Na Filipovim stazama“.

Narednog dana u Centru za kulturu „Sembenrija“ od 10 časova planirana su takmičenja u recitovanju i besjedništvu osnovaca do petog razreda u Galeriji, a srednjoškolaca i studenata u Sali za sastanke. U 12 časova, u Galeriji Centra biće održano takmičenje starijih osnovaca, dok će u Muzeju Semberije u 18 časova biti otvorena izložba „Mileva Marić Ajnštajn“.

Prema programu manifestacije, u četvrtak, 4. novembra, u Centru za kulturu  će od 11 do 13 časova biti održan okrugli sto „Putevi i putokazi Veselina Čajkanovića“, dok će u 15 časova na platou ispred Biblioteke biti položeni vijenci na spomenik Filipu Višnjiću i podignuta zastava „Višnjićevih dana“. Istog dana, u Centru za kulturu u 18.30 časova biće otvorena izložba „Grof Sava Vladislavić“, a u 19 časova će u Galeriji Centra biti predstavljen Zbornik dokumenata „Zločini genocida na Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu“. U 20 časova, u velikoj sali Centra biće održana Svečana akademija, na kojoj će učestvovati SCPD „Srbadija“, besjednik profesor doktor Saša Knežević, pjesnici Stevan Tontić, Jelina Đurković i Slobodan Jović, narodni guslar Marko Šćepanović i etno-grupa SPKD „Prosvjeta“.

U petak, 5. novembra, za 10 časova je planirano polaganje vijenaca i istorijsko-poetski čas pred spomenikom Filipu Višnjiću u Trnovi, a za 11 časova posjeta Manastiru Tavna.  Istog dana će u 13 časova u Biblioteci biti održan kulturno-umjetnički program Saveza slijepih i slabovidih lica Republike Srpske, a u 18 časova i promocija knjige „Srpske narodne tužbalice iz Stare Hercegovine“, autora Jeline Đurković, dok će u 19 časova biti promovisana knjiga „Junaci ustaničke epopeje Filipa Višnjića“, autora Steve Ćosovića.

Organizator „Višnjićevih dana“ je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“- gradski odbor Bijeljina, pod pokroviteljstvom Gradske uprave Bijeljina, institucija kulture i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.


Semberija info - O. Stjepanović