ČUVARI ĆIRILIČNOG PISMA :: Semberija INFO ::

 

ČUVARI ĆIRILIČNOG PISMA


Molitve, tropari, misli velikih pisaca, azbučna slova… dio su raznovrsnog sadržaja koji su kaligrafski ispisali polaznici škole kaligrafije „Dijak” tokom godinu dana svog učenja u beogradskom ateljeu i manastiru Studenica. Znanje koje su stekli od kaligrafa i osnivača škole Dušana Mišića pokazali su na svojoj drugoj godišnjoj izložbi priređenoj u galeriji Parohijskog doma Hrama Svetog Save na Vračaru.

Postavku čine radovi tridesetak autora različitih generacija. Među njima ima djece školskog uzrasta, studenata, penzionera i zaljubljenika u ovaj stari zanat različitih zanimanja. Njima je zajedničko što žele da njeguju krasnopis i čuvaju ćirilično pismo.

– Cilj izložbe je da se i drugi zainteresuju za ovu staru tehniku ispisivanja slova, kao i očuvanje našeg pisma i kulturne baštine – kaže kaligraf Dušan Mišić. On podseća da je škola koju vodi osnovana po blagoslovu blaženopočivšeg patrijarha Irineja. Materijali za rad sa kojima se polaznici upoznaju i sa kojima rade su posebna pera, mastila, pozlata i specijalni papir.

Dušan Mišić je diplomirani likovni umjetnik crkvene umjetnosti, a kaligrafijom se bavi gotovo deceniju i po, i za svoj rad je nagrađivan.