„Nečista krv – greh predaka”, premijerno :: Semberija INFO ::

 

„Nečista krv – greh predaka”, premijerno


Film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića imao je bioskopsku premijeru u „Kombank dvorani”u Beogradu. Crvenim tepihom prošli su glumci i autorska ekipa filma, koji su se poslije završetka projekcije poklonili publici.

Radnja se dešava prije Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži-Trifunu, uglednom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju. U to vreme ovaj grad je bio važna turska varošica u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede kao vođu u srpskom narodu, muke mu stvara, osim begova, i porodica. Zbog toga ovaj gazda donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

Uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, Milica Gojković, Vaja Dujović i Nikola Vujović.

Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić. On je sa svojim timom za potrebe filma izgradio rekonstrukciju Vranja iz 19. vijeka, dok je kostime kreirala kostimografkinja Marina Medenica. Producent filma je Snežana van Hauvelingen, a film je nastao u produkciji „This and That Productions”. Film je u isto vrijeme na velikom platnu mogao da se pogleda i u bioskopu „Cineplex Galeria Belgrade”.

Ovo ostvarenje je do sada već nagrađeno kao najbolji film po izboru publike na 28. Evropskom filmskom festivalu Palić, a dobilo je i prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, za scenaristu Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milenu Marković.

Politika