UGLjEVIK: BESPLATNA ŠKOLA SLIKANjA I VAJANjA ZA DJECU :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: BESPLATNA ŠKOLA SLIKANjA I VAJANjA ZA DJECU


U ugljevičkom Centru za kulturu "Filip Višnjić" održava se besplatna škola slikanja i vajanja za 23 djece uzrasta od pet do 15 godina, u okviru Likovne kolonije "Ugljevik 2021".

Vajar Mirjana Vuksanović iz Beograda, učesnik ovogodišnje Likovne kolonije i jedan je od predavača u kreativnoj radionici za djecu, rekla je da su danas djeca radila cjepkani kolaž, što im omogućava razvitak fine motorike.

Ona je dodala da se, osim ove radionice, održavaju i radionice na akrilnom platnu.

"Djeca se na ovaj način prvi put susreću sa akrilnim bojama i platnom, kao skok za dalje ako se budu bavili umjetnošću", rekla je Vuksanovićeva, koja je autor spomen-biste Filipu Višnjiću ispred ugljevičkog Centra za kulturu.

Likovni umjetnik Dragana Kuprešanin iz Beograda rekla je da ove godine školu slikanja, osim starije djece, pohađaju i djeca mlađeg uzrasta od četiri do osam godina, kojima su prilagođeni programi.

"Oni imaju zadatak da rade akrilima na platnu, neke zajedničke kompozicije, da razvijaju timski rad i vježbaju komponovanje u zajedničkom radu. Održana im je i radionica gline na kojoj su oni pravili različite figurice i sada će oni ih na samoj završnici bojiti", rekla je Kuprešaninova.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer su učesnici škole slikanja raspoloženi i motivisani za rad.

Likovna kolonija "Ugljevik 2021" počela je četvrtak, 19. avgusta, a završava se u srijedu, 25. avgusta, izložbom u Centru za kulturu, koji je organizator manifestacije, dok je opština Ugljevik pokrovitelj.

Umjetnici učesnici Likovne kolonije su Pavle Golijanin, Natalija Cimeša, Bratislav Hedješi, Srđan Ćeranić, Hadži Branko Nikitović, Vesna Vujičić iz Republike Srpske, kao i Mirjana Vuksanović i Dragana Kuprešanin iz Srbije.

Za Semberija info - Mladen Vasilić