Film o Tomi Zdravkoviću zatvorio 27. Sarajevo Film Festival :: Semberija INFO ::

 

Film o Tomi Zdravkoviću zatvorio 27. Sarajevo Film Festival


Film 'Toma' u režiji Dragana Bjelogrlića zatvorio je u petak 27. Sarajevo Film Festival (SFF) ponudivši publici ostvarenje koje je dramatično portretisalo lik osobe koja je na poseban način obilježila estradnu pozornicu bivše Jugoslavije.

'Toma' je biografska drama posvećena Tomi Zdravkoviću, pjevaču koji je najveće koncertne dvorane punio nastupima u zrelom periodu svoje muzičke karijere, a umro je 30. septembra 1991. godine.

Iako traje više od dva sata film veže gledaoce intrigantnim scenarijem u kom se miješaju retrospekcija i hronološki pristup te ih vodi kroz cijeli Zdravkovićev život, od djetinjstva u srbijanskoj provinciji, preko prvog nastupa, do perioda u kom je on bio   zvijezda i postao svojevrsnim simbolom onoga što bi se moglo kvalifikovati kao novokomponovana narodna muzika.

Ali  jedna od replika u filmu odlično opisuje ono što je bio Tomin odnos prema takvim klasfikacijama.  
'Nema narod ništa s tim. To je moja muzika', reći će filmski Toma odgovarajući na primjedbu ljekara koji odbija negov poziv na koncert jer ne sluša narodnu muziku. Reditelj Dragan Bjelogrlić otkrio je prije novinarske projekcije u Sarajevu kako je film završen samo tri dana prije svjetske premijere na SFF-u, ali i to da je na projektu radio punih šest godina.

Rekao  je da ga je na projekat podstaknulo to što u cijeloj regiji nije bilo puno biografskih filmova pa se sada nada da će ovaj posvećen Tomi Zdravkoviću biti podsticaj i drugim sredinama i autorima da na sličan način opišu važne osobe koje su za sobom ostavile trag i to ne u politici. 

Film 'Toma' pun je emocija, baš kakve su bile i njegove, uglavnom tužne, pjesme, a režiser priznaje kako je to ostavilo traga i na cijelu ekipu koja je radila film.
'Često smo pustili suzu tokom snimanja, a i dok smo film gledali', kazao je Bjelogrlić koji je kroz film provukao cijelu galeriju likova od glumca Zorana Radmilovića i pjesnika Mike Antića do Zdravka Čolića, Kemala Montena i Davorina Popovića, te drugih nekadašnjih zvijezda narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji.

Željko Joksimović, koji je radio muziku za film, rekao je da je imao težak zadatak da pokrije period od 40 godina, ali su tu pomogle inspirativne glumačke role. Uvjeren je da je napravio dobar posao, a to je učinio reinterpretacijom svih važnih Zdravkovićevih hitova te poveznicama s muzikom drugih žanrova.

Mladi glumac Milan Marić, koji glumi Tomu Zdravkovića, kazao je kako ga je prvi susret sa scenarijem suočio s ogromnim izazovom kroz koji je morao prolaziti korak po korak, ali sve u svemu veoma dobro se snašao. Tamara Dragičević glumi Silvanu Armenulić, Zdravkovićevu vječitu i nerealizovanu ljubav. Kazala je kako su i nju obuzele emocije, a ovu ulogu opisala je kao izazov s kakvim se do sada nije suočila jer je trebalo shvatiti jedan izuzetno kompleksan lik.

Agencije