Beograd: Otvorena izložba likovnih remek-djela iz zbirke Vojnog muzeja :: Semberija INFO ::

 

Beograd: Otvorena izložba likovnih remek-djela iz zbirke Vojnog muzeja


Povodom 143 godine od osnivanja Vojnog muzeja u galeriji muzeja na Kalemegdanu otvorena je izložba „Remek-djela likovnih umjetnika iz zbirke Vojnog muzeja”, a ministar odbrane Nebojša Stefanović je zaposlenima u muzeju čestitao Dan muzeja.

„Osnivanje Vojnog muzeja u godini kada je Kneževina Srbija stekla državnu nezavisnost imalo je za cilj da sačuva od zaborava bogatu istoriju srpskog naroda i herojstva srpske vojske u borbi za oslobođenje. Činjenica da ga je osnovao knez iz dinastije Obrenovića, a da je prva postavka otvorena u sklopu krunidbenih svečanosti kralja iz dinastije Karđorđevića, samo je jedna u nizu koja naš Vojni muzej čini posebnim”, naveo je Stefanović.

Otvarajući izložbu, načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse pukovnik Zlatko Mišić istakao je da je izložba kojom se obilježava Dan vojnog muzeja prilika da se posjetioci upoznaju sa nekim od najvažnijih djela srpskih i jugoslovenskih umjetnika među kojima se neka izlažu prvi put.

Zastupnik načelnika Vojnog muzeja Mirko Peković je istakao da je ova ustanova značajna muzeološka institucija u kojoj se čuva dio kulturne baštine Srbije.

Izložba „Remek djela likovnih umjetnika iz zbirke Vojnog muzeja”, koja ostaje otvorena do 10. oktobra,  sadrži i djela koja inače nisu zastupljena u stalnoj muzejskoj postavci i mogu se vidjeti samo na izložbama koje se povremeno priređuju.

Agencije