SFF: Večeras uručenje Počasnog Srca Sarajeva Mišelu Franku :: Semberija INFO ::

 

SFF: Večeras uručenje Počasnog Srca Sarajeva Mišelu Franku


Mišelu Franku, meksičkom reditelju, scenaristi i producentu, večeras će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu.

Franko nije bio na prošlogodišnjem Festivalu, koji je zbog pandemije održan u onlajn formi, a Počasno Srce Sarajeva bit će mu uručeno večeras u Ljetnom kinu Koka-Kola, prije projekcije njegovog filma NOVI POREDAK u 20.30 sati. Film je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. Sarajevo Film Festivalu se prikazuje u okviru programa Open Er.

Počasno Srce Sarajeva Franku se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu, saopćili su iz SFF-a.

NOVI POREDAK je neodoljiva, napeta, distopična drama u kojoj se luksuzno vjenčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune koja završava državnim udarom. Kroz oči simpatične mlade nevjeste i sluga koje rade za i protiv njene bogate porodice, NOVI POREDAK, bez daha, prati slom jednog i uspon drugog, mnogo strašnijeg režima, navodi se u saopćenju.

Franko je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film DANIEL I ANA, koji je premijeru imao u sekciji Directors’ Fortnight na Filmskom festivalu u Kanu .

Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franko je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film. Njegov film LAS HIJAS DE ABRIL, prikazan u sklopu Open Er programa 23. Sarajevo Film Festivala, osvojio je nagradu žirija sekcije „Un Certain Regard” na Filmskom festivalu u Kanu.

27. Sarajevo Film Festival se održava od 13. do 20. augusta 2021.

BHRT