Pozitivne kritike svjetskih medija za film „Nebesa” :: Semberija INFO ::

 

Pozitivne kritike svjetskih medija za film „Nebesa”


Nakon svjetske premijere 5. avgusta, na festivalu u švajcarskom gradu Lokarno, najnoviji film Srđana Dragojevića „Nebesa” privukao je pažnju mnogih stranih fimskih sajtova i portala, saopštio je Filmski centar Srbije.

Novinar Leo Baraklou iz „Varajetija” je u intervjuu sa Dragojevićem istakao da je reditelj kroz tri priče o čudima na satiričan način prikazao život u Istočnoj Evropi, pri čemu je prizvao grotesknu viziju bivših komunističkih zemalja nakon njihovog pomijeranja ka kapitalizmu.

Na sajtu „ICS film”, umjetnički dometi autora se porede sa režijama legendarnog Pjera Paola Pazolinija, konkretno sa njegovom „Trilogijom života”.

„Postkomunističko okruženje daje nepogrešiv politički podtekst svim pričama, s tim da za uživanje u filmu nije potrebno mnogo predznanja o novijoj istočnoevropskoj istoriji”, piše na ovom sajtu.

Sajt „Le Temps” posebno je pohvalio prvi segment filma, dok je Vladan Petković na sajtu „Cineuropa” istakao visok kvalitet izrade, talenat i nadahnuće filma.

Film „Nebesa” ispričan je kroz tri priče koje se protežu tokom tri decenije (1993, 2001, 2026) i istražuje uticaj čuda na savremeno društvo. Srpsku premijeru imaće 25. avgusta, na zatvaranju 4. izdanja Dunav film festa u Smederevu. Uloge tumače  Srđan Žika Todorović, Goran Navojec, Bojan Navojec, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Nela Mihajlović i drugi.

Agencije