Povodom objave knjige Prota Dimitrije bijeljinski, autora Saše Mirića: Prota može biti rame uz rame sa knezom Ivom i Filipom Višnjićem :: Semberija INFO ::

 

Povodom objave knjige Prota Dimitrije bijeljinski, autora Saše Mirića: Prota može biti rame uz rame sa knezom Ivom i Filipom Višnjićem


Treća autorska knjiga Saše Mirića ,,Prota Dimitrije bijeljinski" ugledala je svjetlost dana, a izdavač je JU Narodna biblioteka ,,Filip Višnjić" Bijeljina.

Knjiga ,,Prota Dimitrije bijeljinski" objavljena je sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Fotija i govori o životu i radu bijeljinskog sveštenika Dimitrija Markovića (1823-1895). Promocija knjige zakazana je za četvrtak, 1. jula, sa početkom u 19 časova, u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić" Bijeljina.



Osnovni zadatak ove knjige je da spasi od zaborava protu Dimitrija Markovića koji je, po mišljenju autora, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Bijeljine.

- Danas u Bijeljini malo ko zna za protu Dimitrija, a on je služio u bijeljinskoj parohiji pune 52 godine i dao je značajan lični doprinos srpskom nacionalnom pokretu za oslobođenje od viševijekovne turske vlasti. Ipak, u našem gradu nema nijedne ulice, trga ili škole da nose njegovo ime, ne postoji neka bista ni bilo kakav drugi trag o Dimitriju Markoviću u javnosti Bijeljine. Jedino javno svjedočanstvo o proti Dimitriju predstavlja nadgrobni spomenik koji je podigla njegova porodica na bijeljinskom groblju u Pučilama. Rijetki su i pisani izvori u kojima se pominje Dimitrije Marković, ali ih, ipak, ima dovoljno da protu Dimitrija vratimo iz zaborava'', pojašnjava Saša Mirić i naglašava da ova knjiga predstavlja skromni doprinos tom nastojanju, a čitaoci će, kaže, sami najbolje procijeniti da li je prota Dimitrije zaslužio da ga se Bijeljina sjeća.
 
Recenzent knjige ,,Prota Dimitrije bijeljinski" profesor dr Drago Vuković, u svojoj recenziji, između ostalog, je napisao da ,,knjiga ,,Prota Dimitrije bijeljinski" je veoma važna, jer sveštenik Dimitrije Marković, po onome što je radio i po autoritetu u narodu, može biti rame uz rame sa znamenitim Sembercima poput kneza Ive i Filipa Višnjića.

- Treba iskazati zahvalnost autoru što nam je iz zaborava vratio jedno vrijeme, itekako važno, ne samo za život crkve, nego i za ukupnu našu prošlost. Prosto je nevjerovatno da se tako malo zna o vremenu podčinjenosti srpskog naroda, o teškom bremenu života, o težnjama za slobodom, oslobodilačkoj borbi i ulogama naših ljudi u tim događajima. Uvjeren sam da će ova knjiga biti od velike koristi, ne samo za istoričare i istraživače, nego, prije svega, za vjerujući narod, kako bi još više osnažio svoj identitet. Definitivno je jasno da moramo više cijeniti prošlost, više je izučavati, a mnogo manje zaboravljati'', naglasio je profesor dr Drago Vuković, a drugi recenzent profesor dr Nina Ćeklić je napisala da se ova ,,knjiga nedvosmisleno svrstava u domen naučne istorijske literature''.

- Sistematičnost i lakoća u izlaganju ukazuju na Mirićevo dobro poznavanje i okupiranost istorijskim temama ovog perioda srpske i svjetske istorije. Mirić lakoćom i jednostavnošću izraza mami čitaoca, čija interesovanja ne moraju nužno biti vezana za istoriju, da uroni u ovo štivo i u dahu ga pročita. S jedne strane, djelo ,,Prota Dimitrije bijeljinski" posjeduje sve dominantne odlike naučnog istorijskog štiva - egzaktnu metodologiju, istoriografske i faktografske navode, fotografije i dokumentarnu građu. S druge, pak, strane, autor djela brižno i predano objašnjava sve navedeno, pojašnjava istorijske prilike toga doba, udžbenički detaljno tumači navode iz dokumentarne građe, njeguje uspomenu na velikane srpske istorije, a time i čitaocu pomaže da razumije širi kontekst u kojem je živio i stvarao Dimitrije Marković'', precizira profesorka Ćeklić.

Podsjećamo, Saša Mirić je rođen 1977. godine u Tuzli. Diplomirao je na katedri za istoriju Filozofskog fakuteta u Novom Sadu. Živi i radi u Bijeljini. Radio za više listova i časopisa u Republici Srpskoj, Srbiji i dijaspori, kao novinar, dopisnik, dizajner, kolumnista i urednik. Profilisao se i kao stručnjak u oblasti medija i odnosa sa javnošću, političke teorije i političkog marketinga. Trenutno je zaposlen na poslovima odnosa sa javnošću. Autor je knjige komentara ,,Sa ove strane istine" (2014) i studije ,,Za sve je kriv Benjamin Kalaj" (2018).

Semberija info