PROMOCIJA EPSKE PJESME - SPOMEN GROBLjE NA SOKOCU - I KULTURE SJEĆANjA :: Semberija INFO ::

 

PROMOCIJA EPSKE PJESME - SPOMEN GROBLjE NA SOKOCU - I KULTURE SJEĆANjA


Udruženje guslara i epskih pjesnika

U bijeljinskom Centru za kulturu, a u organizaciji Udruženja guslara i epskih pjesnika RS, večeras je promovisana epska pjesma "Spomen groblje na Sokocu" i kultura sjećanja na poginule borce koji su dali živote za slobodnu RS.

Autor pjesme "Spomen groblje na Sokocu" je Dragoslav Brnović iz Kraljeva, snimio je guslar iz Crne Gore Vasilije Đondović.

Na večerašnjoj promociji u Bijeljini pjesmu je izveo semberski guslar Vukan Đuka.



„Vojničko groblje na Sokocu treba da bude pozicionirano u istoriji, u kulturi sjećanja i za buduće generacije kao memorijalni centar u kojem počiva hiljadu boraca koji su izneseni sa sarajevskih grobalja, čime posljeratno Sarajevo nije ostalo samo bez živih Srba, nego su iz njega pobjegli i mrtvi Srbi, što je u svijetu nezapamćen egzodus mrtvih“, rekao je novinarima predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika RS Zoran Rebrinović.

Prema njegovim riječima, na ovu temu trebalo da govore stučnjaci iz različitih naučnih disciplina, da treba učiti i dovoditi djecu na ekskurzije na Vojničko groblje na Sokocu i ne dozvoliti zaboravu da sakrije istinu o herojstvu sarajevskih Srba koji su u ratu sačuvali svoje kuće, a u dejtonskom miru napustili Sarajevo koje je političkim dogovorom pripalo Federaciji BiH.

Promocija je održana sa blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Semberija info - Tekst i foto: Z.Kusmuk