ZAVRŠENO 7. ONLAJN Međunarodno klavirsko takmičenje: Konačna rang lista se očekuje u srijedu 12. maja :: Semberija INFO ::

 

ZAVRŠENO 7. ONLAJN Međunarodno klavirsko takmičenje: Konačna rang lista se očekuje u srijedu 12. maja


SEDMO ONLAJN Međunarodno klavirsko takmičenje (ONLINE Slobomir International Music Competition - SIMC 2021.) je održano u periodu od 07. do 10. maja 2021.godine na Slobomir P Univerzitetu. Prvi put u okviru Slobomir P Univerziteta je održano onlajn takmičenje u disciplinama Klavir solo, Klavirski duo i Uporedni klavir što je za organizatora predstavljalo svojevrstan izazov i rizik. Postignut je veliki uspjeh i pored otežanih uslova za rad.

 

- Ideja o utemeljenju i organizovanju Slobomir međunarodnog muzičkog takmičenja koje se odvija svake druge godine  u disciplinama klavir solo, klavirski duo  i uporedni klavir, sa sjedištem u Slobomir, potekla je od profesora i studenata Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta prije 11 godina, sa željom da grad Bijeljina bude centar kulturnih dešavanja u regionu, koje će okupiti mlade pijaniste iz cijeloga svijeta, navela je za portal Semberija.info prof.mr Aleksandra Radosavljević, Umjetnički direktor takmičenja.

Prijavljen je veliki broj zemalja, iz čak 78 muzičkih škola i akademija: Abu Dabi, Tajland, Španija, Francuska, Tajvan, Indonezija, Njemačka, Portugal, Italija, Poljska,  USA, Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael, Austrija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina/Republika Srpska. Žiri, sastavljen od renomiranih muzičkih pedagoga i pijanista, imao je veoma odgovoran i težak zadatak da rangira preko 180  kandidata na osnovu video snimaka, koji su snimani pod različitim uslovima. Žiri je radio u sljedećem sastavu: Aida Gavrilova (Španija), Olga Borzenko (Srbija), Marija Maksimova (Sjeverna Makedonija), Jokut Mihajlović (Srbija), Aleksandra Radosavljević ((Bosna i Hercegovina, RS), Dubravka Jovičić (Srbija), Arsen Čarkič ( Bosna i Hercegovina, RS), Neven Šobajić (Srbija), Tea Dimitrijević (Srbija), Amsal Ganović ( Bosna i Hercegovina), Dario Zombra (Bosna i Hercegovina, RS).

​Nakon preslušanih kandidata žiri je mišljenja da je ovo veliki uspjeh svih učesnika i njihovih mentora što su u otežanim uslovima za rad (zatvaranje škola, nedostupnost sale za snimanje...) sa velikom voljom i entuzijazmom prihvatili moderni način vrednovanja umjetničkog stvaralaštva.  U okviru takmičenja profesori Jokut Mihajlović, Arsen Čarkić, Aleksandra Radosavljević i Aida Gavrilova održali su stručna predavanja na Slobomir P Univerzitetu.

- Čestitamo i zahvaljujemo se svim prijavljenim učesnicima, njihovim roditeljima i mentorima na učešću sedmog Slobomir internacionalnog muzičkog takmičenja, zahvalila je prof.mr.Aleksandra Radosavljević

Konačna rang lista kandidata biće objavljena u sredu, 12.maja.

Semberija info - T. Kojić