Đurđevdan - praznik Roma: Slavlje u čast proljeća :: Semberija INFO ::

 

Đurđevdan - praznik Roma: Slavlje u čast proljeća


Đurđevdan je jako značajan i za Rome. Đurđevdan, ili Ederlezi, tradicionalno pripada i Romima. Tog dana širom svijeta Romi se okupljaju oko rijeka i drugih vodotoka, u vodu bacaju vjenčiće od cvijeća, uz obaveznu igru i pjesmu.  

I bijeljinski Romi poštuju ovaj običaj. Udruženje građana ,,Otaharin’’ iz Bijeljine proteklih 16 godina tradicionalno obilježavaju Đurđevdan - Ederlezi.

- Đurđevdan – Ederlezi je najstariji i najradosniji, a za većinu Roma i največi romski praznik. To  je praznik koji slave Romi, bez obzira jesu li pravoslavni ili katolički hrišćani ili su pripadnici islamske vjeroispovijesti. Praznik je to kojim se slavi dolazak proljeća. Romima, kao putujećem narodu, završetak snjegova i zime, početak proljeća i tolpijeg vremena, period bujanja prirode, te rasta trave za njihove konje bilo je najvažnije i najveselije razdoblje u godini. Taj prastari i najznačajniji romski praznik Ederlezi, dolaskom Roma na Balkan, krajem 14. i početkom 15. vijeka, našao je svoje mjesto i opstao u simbilozi s obilježavanjem velikog hrušćanskog praznika Đurđevdana. Kako se ovaj praznik, po pravoslavnom julijanskom kalendaru, slavi 6. maja, a to je vrijeme do kada na Balkan stiže proljećno vrijeme i prestaje razdoblje snjegova i hladnoća, tako je kod Roma, koji su naseljeni na Balkan, upravo, taj praznik prepoznat kao simboličan dan slavljenja dolaska proljeća i romski Ederlezi je postovijećen sa Đurđevdanom’’, rekao je Dragan Jović, izvršni direktor Udruženja ,,Otaharin’’, uz napomenu da će ovaj Đurđevdan bijeljnski Romi proslaviti uz poštovanje epidemioločkih mjera.

Semberija info