U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku: Svetlanina kreativnost :: Semberija INFO ::

 

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku: Svetlanina kreativnost


 Najveći pravoslavni praznik Vaskrs u Semberiji i na području Majevice tradicionalno se obilježava nizom zanimljivih običaja. Kao i prošle godine, tako će i ove godine Vakrs proteći u znaku pandemije virusa korona, te će većina Semberaca i Majevičana ovaj praznik obilježiti u krugu porodice.

Vaskrsu se najviše raduju djeca, jer će toga dana dobiti lijepo oslikana šarena jaja. Ranijih godina u Semberiji je organizovano i tradicionalno takmičenje za najtvrđe kuvano vaskršnje jaje, ali i ove godine, zbog epidemioloških mjera, ta manifestacija neće biti održana.



Već na Veliki četvrtak, tri dana uoči Vaskrsa, domaćice u Semberiji počinju oslikavati i farbati vakršnja jaja, posebno izdvajajući crveno obojeno jaje ,,čuvarkuću”, koje će u kući čuvati do narednog Vaskrsa. Neki to još uvijek rade tradicionalnim metodama, lukovinom, šaranjem jaja voskom, djetelinom, raznim biljkama, ali,  u posljednje vrijeme jaja se, uglavnom, oslikavaju vještačkim bojama. 



Svetlana Vuković se već godinama bavi dekupažom, tako da je i ovom prilikom došla da izražaja njena kreativnost i umiješnost, kada je u pitanju ukrašavanje vaskršnjih jaja i pravljenje ukrasa za vaskršnje praznike.

Semberija info - Lj. Ljubojević