Danas je Veliki četrtak: Posljednji dan Isusove slobode :: Semberija INFO ::

 

Danas je Veliki četrtak: Posljednji dan Isusove slobode


Veliki četvrtak je, po biblijskom predanju, jedan od najznačajnijih dana u životu Isusa i njegovih učenika i ujedno posljednji dan Isusove slobode. Veliki četvrtak obilježila su četiri velika događaja: sveto pranje nogu učenicima, tajna večera, čudesna Isusova molitva i na kraju njegovo izdajstvo i hapšenje.



Pred praznik Pashe, u četvrtak, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim, gdje je na Veliki četvrtak bila Tajna večera. Tajna zbog toga što je na njoj ustanovljena Sveta tajna pričešća. Isus je ustanovio uz riječi: „Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje" i „Pijte iz nje svi, jer ovo je krv moja''. Ove se riječi mogu čuti na svakoj svetoj liturgiji čiji je centralni dio sveto pričešće i obilježava ga, baš kao na tajnoj večeri, ispijanje vina i lomljenje kolača.

Isus je svojim učenicima oprao noge, učeći ih tako sopstvenim primjerom kako treba da služe jedni drugima. Zapovijedio im je i da ljube jedni druge: „Da ljubite jedni druge kao što ja vas ljubim“. Govorio je o predstojećem stradanju i svemu što će mu se dogoditi. Isus, kao bogoliki čovjek ili čovjek-bog, unaprijed je znao sve događaje koji će uslijediti i vlastito stradanje je prihvatio kao nužnost koja se mora desiti i kojom se zaokružuje njegova misija na zemlji.

Tu izgovara i Prvosvešteničku molitvu u kojoj se pomolio za svoje učenike, kao i za sve one koji zbog njihovih riječi budu povjerovali.

Te noći Hrista su se odrekla dva njegova učenika: Juda Iskariotski i Simon Petar, a jedan od njih, Juda, ga je izdao. Treba reći da je Juda još na Veliku srijedu otišao kod jevrejskih prvosveštenika i rekao: „Šta ćete mi dati i ja ću vam ga izdati? A oni mu položiše trideset srebrnjaka“, čime je već dan prije izdao Isusa. Zbog sjećanja na ovo izdajstvo srijedom se posti.

Potom Isus odlazi u Getsimanski vrt, gdje se, znajući za sva stradanja koja mu predstoje moli Ocu svome. Juda je znao za taj vrt, jer se Isus tu često okupljao sa svojim učenicima, i tu je došao sa slugama prvosveštenika i fariseja. Isusa im je pokazao, cjelivajući ga, jer im je rekao: „Koga poljubim, taj je“, Isus ga je upitao: „Judo, zar cjelivom izdaješ sina čovječijega?" Juda nije ništa odgovorio. Tako su Isusa odveli pred prvosveštenika da mu sudi.

Te noći, učenici su bili kao stado bez pastira, izgubljeni i očajni. Tada je Petar, koji je beskrajno volio Hrista, poklekao i tri puta ga se od večeri do zore odrekao. Pitali su ga da li je on jedan od učenika i da li je bio sa Isusom. Petar je odgovorio da ne zna ko je on i da ga ne poznaje. Kad je treći put izustio da nije, zapjevao je pjetao. Petar se tada sjetio riječi Isusovih da će ga se i on tri puta odreći prije nego što zapjeva pjetao. Petar je shvatio koliki je njegov pad, pokajao se iz dubine duše i plakao je gorkim, čemernim suzama, moleći oproštaj.

Juda je, sa druge strane, shvatio da je to što je uradio užasno. Došao je u hram i bacio novac, rekavši da je izdao krv nevinu, ali njegovo okorjelo srce nije bilo spremno na pokajanje. Nije mogao da se pokaje i moli za oproštaj, zato se u očajanju objesio i tako je dodao sebi i neoprostivi grijeh samoubistva i tako je za razliku od Petra (koji je postao jedan od najvećih apostola) ostao zapamćen samo kao izdajnik .

Prvosveštenici nisu htjeli da novac, koji je Juda bacio, stave u blagajnu hrama. Za taj novac je kupljena njiva da bude mjesto na kojem će se sahranjivati stranci. Njivu su prozvali ,,Krvna njiva", zato što je za krvavi novac kupljena.

Zora sljedećeg dana nije najavljivala ništa dobro, bio je to dan Hristovog konačnog stradanja i najvećih muka - Veliki petak.