Dodijeljen Oskar, Zemlja nomada najbolji film :: Semberija INFO ::

 

Dodijeljen Oskar, Zemlja nomada najbolji film



Film "Zemlja nomada" režiserke Kloi Žao o marginalizovanoj generaciji starijih Amerikanaca koji lutaju zapadom SAD u starim kombijima pobjednik je noćašnje ceremonije dodjele filmskih nagrada "Oskar".

Ovo ostvarenje trijumfovao je u tri kategorije: za najbolji film, režiju i za najbolju glumicu. Ova nagrada pripala je Frensis Mekdormand.

Entoni Hopkins dobio je "Oskara" za najbolju mušku ulogu, za nastup u filmu "Otac", prenio je AFP.

Danski film "Još jedna tura" proglašen je za najbolje ostvarenje izvan engleskog govornog područja.

Žaova, prva žena obojene kože koja je dobila nagradu za najbolju režiju, zahvalila je "svim ljudima koje je srela na putu" i naučili sve šta je "snaga otpora i nade i šta je prava ljubaznost".

"Molim vas pogledajte naš film na najvećem ekranu na kojem je to moguće. I jednog dana, vrlo brzo, povedite svakog koga znate u bioskop, rame uz rame u tom mračnom prostoru i gledajte svaki film koji se prikazuje", rekla je Mekdormandova u svom obraćanju.

Nagrade za najbolje sporedne uloge pripale su Danijelu Kaluju za nastup u filmu "Juda i crni mesija", te Juh-Jung Junu iz Južne Koreje za ulogu u ostvarenju "Minari".

"Oskara" za najbolji scenario dobila je Britanka Emerald Fenel za film "Obećavajuće mlade žene".

Ovogodišnja ceremonija proglašenja i dodjele nagrada premještena je iz raskošnog pozorišta u Holivudu u jednu željezničku stanicu u centru San Franciska da bi se ispoštovali protokoli u vezi sa kovidom 19.

​Srna / Nezavisne