Danas Veliki ponedjeljak :: Semberija INFO ::

 

Danas Veliki ponedjeljak


Počela je sedma, posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, a svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.

Posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna nedjelja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.
 
U ovoj sedmici vjernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grijehe i uvrede, jer, kako uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama.
 
Crkvenim tipikom od najstarijih vremena za ovu sedmici propisan je najstrožiji post, na vodi.
 
Jedu se samo hljeb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.
 
Svaki dan ove sedmice ima svoju temu - ponedjeljak, utorak i srijeda posvećeni su sjećanju na posljednje besjede Isusa Hrista.
 
Na Veliki četvrtak, hrišćani se sjećaju Tajne večere i Hristovog pranja nogu svetim apostolima, kojim nas Gospod uči najdubljem smirenju. U crkvama vezuju se zvona, umjesto kojih se oglašavaju klepala. Već ponegdje počinje bojenje jaja.
 
Na Veliki petak, dan stradanja sina Božijeg, Crkva se sjeća brojnih događaja -od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, do polaganja njegovog tijela u grob. Ko može, ne jede ništa cijeli dan, drugi ne jedu i ne piju do iznošenja plaštanice, odnosno do 15.00 časova.
 
Suhojedenje, odnosno samo hleb i voda propisani su i za Veliku subotu, jedinu na vodi posnu subotu u toku godine. Miješa se i uskršnjak, obredni kolač ukrašen bojenim jajima.
 
U nedjelju je Vaskrs.

Srna / Info Bijeljina