Mark Tven, književnik i pustolov :: Semberija INFO ::

 

Mark Tven, književnik i pustolov


Američki pisac, književni klasik, Semjuel Lenghorn Klemens, poznat kao Mark Tven, jedan od najvećih humorista svjetske literature, umro je 21. aprila 1910. godine.

Među prvim objavljenim djelima bila je jedna bajka koju je obradio, a koja je nakon kratkog vremena postala vrlo popularna. Počeo je koristiti pseudonim Mark Tven, što je zapravo fraza koja se upotrebljava na rijeci Misisipi, a znači ,,duboko dva hvata“. Većina najboljih djela Marka Tvena nastala je u vremenu 70-tih i 80-tih godina 19. vijeka. Njegova najpoznatija djela su “Doživljaji Toma Sojera”, ,,Kraljević i prosjak“, “Život na Misisipiju” i “Doživljaji Haklberi Fina”, u kojima je prikazao jedinstvene životne situacije i autentični američki stil i govor.

Mark Tven je jedan od najvećih humorista u svjetskoj književnosti, prvi i najveći tipično američki književnik.
U obimnom djelu ostvario je široku lepezu osjećaja i misli, od pune životne radosti do potpunog beznađa.
Nakon djetinjstva provedenog na obalama Misisipija uči za tipografa, radi kao pilot na rječnom brodu, odlazi u potragu za zlatom u Kaliforniju, putuje po Srednjem istoku i Evropi….

Njegov život pun pustolovina, uspjeha i slave narušen je smrću žene i kćeri, što je dovelo do pesimizma i teškog očaja u njegovm posljednjim radovima.

Mark Tven je rođen u mjestu Florida, u američkoj državi Mizuri, 30. novembra 1835. godine i bio jedan od rijetkih prijatelja velikog izumitelja i vizionara Nikole Tesle.