PROJEKAT „SAMOODRŽIVI GRAD” NA BIJENALU U SEULU :: Semberija INFO ::

 

PROJEKAT „SAMOODRŽIVI GRAD” NA BIJENALU U SEULU


Projekat beogradskog arhitekte Danila Dangubića „Samoodrživi grad” izabran je da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu, koje je zakazano za septembar 2021., obavijestili su iz studija „Danilo Dangubić arhitekts”. Njegov rad biće izložen uz još 39 radova, odabranih od 1.440 prispjelih na konkurs iz cijelog svijeta.

Riječ je o projektu samoodrživog Beograda, a jedna od podtema bila je kako iskoristiti podzemni dio grada.
– Osnovna tema je bila „Samoodrživi grad”, grad koji ima kapacitet da opstane i nastavi da živi uprkos svemu što mu se dešava. U tome sam apsolutno prepoznao Beograd. Rušen i osvajan 44 puta za 1.100 godina, prelazio je iz ruke u ruku, stradao u bombardovanjima…

A jedna od podtema bila je kapacitet arhitekata i arhitekture da iskoriste podzemni gradski dio, zemlju kao prostor za gradnju. Izabrao sam baš nju, jer se Beograd kad god je bio u problemu vraćao svojoj utrobi, silazio u svoje lagume, pećine i napuštene rudnike. Beograd živi sa svojom utrobom – objašnjava Dangubić, koji užurbano radi, kako bi do septembra njegov studio stigao da proizvede svu potrebnu dokumentaciju.

Danilo Dangubić se obrazovao u inostranstvu. U Americi je, na Druri univerzitetu završio osnovne studije arhitekture, a u Londonu je diplomirao na Arhitektual asosiejšen, najstarijoj nezavisnoj školi arhitekture u Velikoj Britaniji i jednoj od najprestižnijih i najkonkurentnijih na svijetu, gdje je i predavao nakon završenih studija.

Seulski bijenale, čiji je ovogodišnji direktor francuski arhitekta Dominik Pero, jedna je od najznačajnijih manifestacija arhitekture u svijetu ove godine, a pored bijenala arhitekture u Veneciji, Čikagu i Pekingu, spada u red najprestižnijih institucija na kojima se prikazuju dostignuća u arhitekturi