Boginja plodnosti na svjetskoj mapi arheologije :: Semberija INFO ::

 

Boginja plodnosti na svjetskoj mapi arheologije


Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posjetila je Aleksandrovac i Dom kulture u tom gradu, a povodom premijernog predstavljanja restauirane i konzervirane statuete – bisera vinčanske kulture – pronađene 2019. i nazvane Vita.

Ministarka je istakla da zahvaljujući znanju srpskih arheologa i konzervatora ova statueta otkriva tajne bogatog župskog kraja koje je hiljadama godina čuvalo to podneblje i naglasila da će ovo neprocjenjivo kulturno blago doprinijeti boljoj vidljivosti i prepoznavanju Aleksandrovca kao važnog arheološkog lokaliteta, kao što su to činile figure pronađene prije pola vijeka: Miladija, Ružica, Grozdana i Madam de Venčac.

Ministarka Gojković je podvukla da možda Vitkovo do sada nije bilo dovoljno dobro poznato i prisutno u javnosti, ali sigurno je da će ova skulptura, boginja plodnosti, dodatno ucrtati Aleksandrovac i Župu na svjetskoj mapi dragocjenih arheoloških nalazišta, posebno imajući u vidu da značaj figurine stare šest i po hiljada godina nadaleko prevazilazi granice lokalne sredine i države.

Ona je skrenula pažnju da su nastavak arheoloških istraživanja, briga o cjelokupnom kulturnom naslijeđu i njegovo predstavljanje javnosti od izuzetnog značaja za bolje razumijevanje prošlosti, kao i bolju budućnost, te da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da podržava dalja arheološka istraživanja, jer u tome nema kraja.

Ministarka je obišla i početak radova na rekonstrukciji Zavičajnog muzeja Župe koji je započet zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Politika