Objavljene nominacije za Zlatni globus :: Semberija INFO ::

 

Objavljene nominacije za Zlatni globus


Ceremonija dodjele trebalo bi da se održi 28. februara u Los Anđelesu. Imena nominovanih glumaca i ostvarenja po kategorijama koja su u trci za Zlatni globus - već su poznata.

Nagrade Zlatni globus dodjeljuje Udruženje stranih novinara u Holivudu, i tradicionalno nagovještavaju dobitnike Oskara. 

Ceremoniju bi trebalo da vode glumice Tina Fej i Ejmi Poeler.

Za najbolji film u kategoriji drame, nominovani su Nomadlend (Nomadland), Suđenje Čikagu 7 (The Trail of the Chicago 7), Otac (The Father), sa Entonijem Hopkinsom, Mank (Mank) i Obećavajuća mlada žena (Promising Young Woman). 

U kategoriji “Najbolja komedija ili mjuzikl” nominovani su Borat, naknadni film (Borat Subsequent Moviefilm), Hamilton (Hamilton), Palm Springs (Palm Springs, Muzika (Music) i Matura (The Prom).

U trci za nagradu u kategoriji najboljeg glumca u drami su Čedvik Bosman, Entoni Hopkins, Riz Ahmed, Geri Oldman i Tahar Rahim.

Kada je riječ o glumicama u dramskim ostvarenjima, među nominovanim su Keri Maligan, Frensis Mekdormand, Vanesa Kirbi, Vajola Dejvis i Andra Dej.

Glumci koji su dobili nominacije za najbolje u komediji ili mjuziklu su Saša Baron Koen, Dev Patel, Džejms Kordel, Lin Manuel Miranda, Endi Samberg, Maria Bakalova, Mišel Fajfer, Kejt Hadson, Rozamund Pajk i Anja Tejlor Džoj. 

Za najboljeg reditelja nominovani su Kloi Žao, Aron Sorkin, Redžina King, Dejvid Finčer i Emerald Fenel.

Među nominovanim glumcima za najbolju sporednu ulogu su Saša Baron ?%9oen, Džared Leto, Bil Marej, Džodi Foster, Glen Klouz.

Na spisku nominovanih animiranih filmova su, između ostalih i Kruds, novo doba i Preko Mjeseca, a najboljih stranih filmova: danski film Druga runda i italijanski The Life Ahead u kome glumi Sofija Loren.

Za najbolju muzičku numeru, takmiče se, između ostalih, Hear My Voice iz filma Suđenje Čikagu 7, Speak Nonj iz ostvarenja Jedna noć u Majamiju i Io Si iz filma The Life Ahead. 

Za najbolju TV seriju, za nagradu Zlatni globus, takmiče se pored ostalih, Kruna, Mandalorijanac, komedija Schitt's Creek, Ted Leso, Ozark, Emili u Parizu... 

Među nominovanim glumcima za najbolje odigrane uloge u TV ostvarenjima su Al Paćino, Ketrin Ohara, Olivija Kolman, Džejson Bejtmen... 

“Netfliks” je ukupno ostvario 20 nominacija za TV serije, više nego bilo koja druga mreža. Slijede HBO sa sedam i “Volt Dizni” sa šest.

Glas Srpske