Rade Šerbedžija o odlasku Mire Furlan: Velika glumica, osjetljiva i hrabra žena :: Semberija INFO ::

 

Rade Šerbedžija o odlasku Mire Furlan: Velika glumica, osjetljiva i hrabra žena


"Velika glumica i izuzetno osjetljiva osoba," ovim riječima Miru Furlan opisuje njen kolega, poznati glumac Rade Šerbedžija. Iza ovo dvoje glumaca stoji višedecenijska karijera i lično prijateljstvo, te iskustvo rada u dijaspori.

Mira Furlan preminula je u 66. godini života, 20. januara 2021. godine. Bila je jedna od najuspješnijih glumica bivše Jugoslavije, iz koje je praktično pobjegla na početku ratova devedesetih, a nakon što se otvoreno usprotivila i što je javno govorila negativno o nezaustavljivom talasu nacionalizma na svim stranama zemlje koja je srljala u propast.

Šerbedžija navodi da su je udarci iz tog vremena, sa kojima se nosila, trajno obilježili.

"Bila je suviše osjetljiva i teško izlazila na kraj sa okrutnošću svijeta s kojim se vrlo često susretala. Pamtit ću je iznad svega kao jednu posebnu osobu, divnu i hrabru ženu, koja je s jedne strane bila jedna od najvećih glumica koje smo ikada imali, a sa druge veliki humanista, istinoljubiva i pravedna. Bila je suviše osjetljiva i teško izlazila na kraj sa okrutnošću svijeta s kojim se vrlo često susretala. Kao tako ranjiva dočekala je i katastrofu 1991. godine, kada je taj svijet u kojem je ona živjela i za koji je radila, osvanuo i ogrezao u strašnim ratovima. Ljudi su ginuli, napuštali svoje zemlje. U tom užasu i sama je bila napadnuta od nekih ostrašćenih nacionalista u zemlji u kojoj je rođena i gdje je živjela. I pobjegla je. Kao Eva iz Krležinog 'Vučjaka', u sanjanu Ameriku da bude što dalje od kataklizme kojoj je prisustvovala", navodi Šerbedžija.

U seriji Eduarda Galića "Putovanje u Vučjak", inspirisanoj pripovetkom Miroslava Krleže, iz 1986. godine, Mira Furlan igra ulogu brutalne žene u brutalnim vremenima, koja prethode još težim, između dva svjetska rata.  I jednako je uvjerljiva u tom ostvarenju, baš kao i ulozi žena iz običnog naroda, pa i žrtvi, kao što je kultna "Lepota poroka" Živka Nikolića, ili emancipovanih gradskih žena poput uloge u "U raljama života" Rajka Grlića.

Njen talenat dominira svim ulogama, mada Šerbedžija podvlači:
"To nije samo talenat. Mira Furlan je bila pametna žena. Jako obrazovana. Bila je kompletna umjetnička ličnost. Znala je pisati, bavila se muzikom briljantno je pjevala, svirala je flautu. Imala je mnogostruke talente."

Po odlasku iz Jugoslavije, snašla se i na američkom tržištu ostvarujući dvije ključne i popularne uloge u serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“.

“Ponovo je radila, ponovo je uspjela napraviti zavidnu karijeru, stvoriti svoj dom, tamo joj je familija i sin i muž. Njen suprug, reditelj Goran Gajić, brilijantan režiser i čovjek, uspio je njoj tako bolećivoj i ranjenoj biti pravi kamen oslonac”, rekao je Šerbedžija.

No tragovi iz vremena napuštanja domovine su ostali. Sjećanja na povratak Mire Furlan u Hrvatsku, Rade Šerbedžija je podijelio sa nama:
"Kada smo je Lenka (Udovički, rediteljka i Šerbedžijina supruga) i ja 2002. godine zvali da dođe na Brione, u Teatar Ulises, da odigra Medeju, došla je, ali se bojala susreta sa publikom. Bojala se loših reakcija jer je to već jednom preživjela. Suviše ju je sve to koštalo, uplašilo i ranilo. Ipak je došla i pobijedila. Bila je briljantna u jednoj sjajnoj predstavi. Publika ju je dočekala oduševljeno, čak nije bilo ni jednog lošeg komentara od svih onih koji su je nekada napadali. Valjda su i oni bili postiđeni činjenicom da je bila potpuno nepravedno napadnuta."

Semberija info