JEDINI ARAPSKI NOBELOVAC JE NOSIO BEOGRAD U SRCU :: Semberija INFO ::

 

JEDINI ARAPSKI NOBELOVAC JE NOSIO BEOGRAD U SRCU


Foto: novosti.rs
Egipatski književnik Nagib Mahfuz, jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost u cijelom arapskom svijetu nije volio da putuje.

Mahfuz, čak, nije otišao ni u Stokholm na uručenje Nobelove nagrade, ali je volio da dolazi u Beograd koji mu je bio u srcu, kao i ova zemlja koju je veoma poštovao. I sada ga mi, na neki način, ponovo dovodimo u Srbiju, zatvaramo jedan životni ciklus, što bi njemu, sigurno, bilo izuzetno drago.

Ovim rečima je ambasador Egipta Amir Aguvejli opisao egipatskog nobelovca, uručujući predsejdniku Adligata Viktoru Laziću Mahfuzovu knjigu "Odjeci biografije" sa posvetom autora, koja je obogatila Zbirku Egipta u Muzeju knjige i putovanja.

U ovom jedinstvenom muzeju, koji djeluje pod krovom i okriljem Udruženja za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju Adligat, nalazi se i jedna od najznačajnijih zbirki knjiga o Egiptu u ovom dijelu Evrope, koja je formirana u saradnji sa Srpsko-egipatskim društvom prijateljstva, čija je predsjednica Aneta Đermanović prisustvovala primopredaji knjiga.

Profesor Darko Tanasković, koji je lično poznavao egipatskog nobelovca, prisutnima je rekao nekoliko riječi o tom poznanstvu. Dragocjenu knjigu sa posvetom na poklon Adligatu, uz nekoliko svojih knjiga, poslao je književnik Muhamed Samavi, dugogodišnji predsjednik Pen centra u Kairu, koji je 2019. posjetio Muzej i ovo udruženje. Samavi je bio višedecenijski prijatelj slavnog pisca i upravo on je u Mahfuzovo ime u Stokholmu primio Nobelovu nagradu i održao govor u Švedskoj kraljevskoj akademiji nauka 1988. godine.

- Književnik Nagib Mahfuz smatra se jednim od najznačajnijih arapskih književnika 20. vijeka. Njegove posvete su prava rijetkost i veoma su tražene među kolekcionarima. Smatra se jednim od prvih savremenih pisaca arapske literature koji se bavio temama realizma (egzistencijalizma) - rekao je Lazić primajući ovaj izuzetan dar.

- Egipatska literatura predstavlja najšira vrata arapske književnosti. Prethodnih godina unaprijeđena je saradnja naših zemalja na planu kulture. Prvi put je Egipat učestvovao na Sajmu knjiga u Beogradu, na kojem je bio i počasni gost, a Srbija je prvi put predstavljena na Kairskom međunarodnom sajmu knjiga, najvećem na svijetu po broju posjetilaca. Srbiju je posjetila i grupa žena pisaca, čime smo takođe doprinijeli povezivanju ženskih lidera dviju zemalja - naveo je ambasador Egipta.
 
(VečernjeNovosti)