Film Marte Popivode na festivalu u Roterdamu :: Semberija INFO ::

 

Film Marte Popivode na festivalu u Roterdamu


Из филма “Пејзажи отпора” (Фото: принтскрин)
Novi dugometražni dokumentarni film Marte Popivode, “Pejzaži otpora” premijerno će biti prikazan u glavnom  takmičarskom programu 50. internacionalnog filmskog festivala u Roterdamu koji će biti održan uživo i onlajn od 1. do 7. februara 2021. godine. Glavni takmičarski program otkriva i podržava inovativne autore u usponu, čiji radovi pomijeraju granice filma. Selekcija obuhvata 16 filmova iz cijelog svijeta.

Film „Pejzaži otpora“ biljleži putovanje kroz sjećanja jedne od prvih partizanki u Srbiji - Sonje (97), koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

,, Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti (šume i planine Srbije i blatnjavi teren Aušvica, zabilježeni onako kako izgledaju danas), kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gdje živi s mužem i mačkom. Sonja je u stanju da priča o događajima iz prošlosti bez „naknadne pameti“, čime nas direktno prenosi u specifičnu atmosferu i način razmišljanja, koji su iznjedrili antifašistički otpor u Jugoslaviji. Puštamo njenu priču da putuje kroz vrijeme, ka novim generacijama, sugerišući da je uvijek moguće misliti i vršiti otpor“, kaže autorka filma.

Protagonisti filma su Sofija Sonja Vujanović (Stanišić), Ivo Vujanović i Ivanka Maksović. Scenario i režiju filma potpisuje Marta Popivoda, na scenariju i dramaturgiji radila je Ana Vujanović, direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Simon Apostolou.

Producenti „Pejzaža otpora“ su Marta Popivoda i Dragana Jovović ispred producentske kuće „Teorija na djelu“ iz Srbije, kao i Jasmina Sijerčić ispred kuće “Bocalupo Films“ iz Francuske.

Marta Popivoda, filmska rediteljka i video umjetnica, koja živi na relaciji Beograd - Berlin, u svom radu istražuje tenzije između sjećanja i istorije, kolektivnih i individualnih tijela, kao i ideologije i svakodnevnog života, sa posebnim fokusom na antifašističke i feminističke potencijale jugoslovenskog socijalističkog projekta. U svom umjetničkom stvaralaštvu i istraživanju ona njeguje kolektivne prakse, i dugi niz godina je bila čllanica kolektiva ,,Teorija koja hoda“. Popivodin prvi dugometražni dokumentarac, “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno tijelo“ imao je premijeru na 63. Berlinalu, a zatim je prikazan na brojnim međunarodnim i domaćim filmskim festivalima.

Semberija info