NA DANAŠNjI DAN UMRO ČARLI ČAPLIN - SIMBOL KINEMATOGRAFIJE :: Semberija INFO ::

 

NA DANAŠNjI DAN UMRO ČARLI ČAPLIN - SIMBOL KINEMATOGRAFIJE


Ikona filmske umjetnosti, jedan od najvećih režisera i glumaca Čarli Čaplin, nezaboravni tužni i urnebesno smiješni skitnica Holivuda, umro je na današnji dan 1977. godine.
 
Čaplin je u SAD otišao 1910. godine i počeo karijeru u filmskim burleskama, ali se brzo osamostalio i stekao svjetsku slavu originalnim likom sentimentalnog klovna - skitnice.
 
Njegov izvorni humanizam, izgrađen u vrijeme teške mladosti i izražen u liku dobroćudne skitnice Čarlija, učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti.
 
Mada nikad nije propovijedao radikalizam bilo kojeg oblika, Čaplinov filmski opus bio je dovoljan razlog da ga godinama progoni šef FBI-ja Edgar Huver, a, u vrijeme antikomunističke histerije u SAD, Čarli je postao žrtva američkog republikanskog senatora Džozefa Makartija, pa je 1952. godine emigrirao u Švajcarsku, gdje je i umro.

Kada je Čaplin upoznao naučnika Alberta Ajnštajna, Čarli mu je rekao: "Ljudi meni aplaudiraju jer me razumiju, a tebi jer te ne razumiju".
 
Američki produceti tog doba tvrdili su da je Čaplin bio inspiracija Voltu Dizniju prilikom osmišljavanja lika Mikija Mausa.
 
Britanski premijer Vinston Čerčil i Čaplin bili su veoma dobri prijatelji.
 
Čarli Čaplin bio je majstor smijeha i suza, ponekad i jednog i drugog u isto vrijeme. Štap i šešir njegovog čuvenog skitnice jedan su od zaštitnih znakova i simobla filmske umjetnosti.
 
Čarli Čaplin snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. godine dodijeljen mu je "Oskar" za životno djelo.
 
Neki od njegovih filmova su: "Idila u polju", "Pasji život", "Mirna ulica", "Hodočasnik", "Dječak", "Potjera za zlatom", "Cirkus", "Svjetlosti velegrada", "Moderna vremena", "Veliki diktator", "Gospodin Verdu", "Jedan kralj u Njujorku", "Svjetlosti pozornice" i "Grofica iz Hong Konga".
 
"Veliki diktator" predstavlja mračnu satiru o nacističkom vođi Adolfu Hitleru koja je dospjela i do samog Berlina. Hitler je pokušao da odgleda film do kraja, ali je bijesan napustio projekciju.
 
Čarli Čaplin je simbol filma 20. vijeka i kinematografije uopšte.

Semberija info