Biskup Komarica: Božić proslaviti u miru i razmišljanju o vjeri u Boga :: Semberija INFO ::

 

Biskup Komarica: Božić proslaviti u miru i razmišljanju o vjeri u Boga


Biskup banjalučki Franjo Komarica čestitao je Božić svim hrišćanima koji ga proslavljaju po novom i starom kalendaru i istakao da se ovaj najradosniji praznik slavi kao nijedan ranije - u uslovima prouzrokovanim pandemijom virusa korona, zbog čega ga treba obilježiti mirnije i intenzivnije.

„Ona /pandemija/ nam je nametnula brojna fizička organičenja, prouzrokovala ne male duševne tjeskobe i nemire i unijela u mnoge od nas svakodnevnu bojazan od teških oblika bolesti, pa i od same smrti“, rekao je Komarica u Banjaluci.

Komarica je rekao da je od pandemije virusa korona daleko opasnija i pogubnija "duhovna pandemija" koja čini zemaljski život čovjeka rastrganijim, nezadovoljnijim i nesrećnijim, a da je najdjelotvornija "vakcina" za tu vrstu pandemije "utjelovljena Božija vječna ljubav", koju svaki čovjek treba da posjeduje.

On je naveo da se predstojeći praznik Božić treba proslaviti opuštenije, mirnije i intenzivnije, te da prisilno distanciranje, koje je nametnula pandemija, treba iskoristiti da se razmisli kakav je svaki čovjek bio prema sebi, kakvi su ljudi bili jedni prema drugima, zašto je čovječanstvo sve to snašlo, kako se podnosi kriza pandemije i kakva je vjera u Boga.

Komarica je izrazio nadu da će svima koji nisu odustali od povratka biti omogućen održiv povratak, kao i da će biti pronađeno rješenje za dio imovine Katoličke crkve u neposrednoj blizini samostana Trapisti kod Banjaluke.

Zbog pandemije virusa korona ove godine je izostalo izlaganje jaslica - reljefa koji prikazuje rođenje Hristovo u Vitlejemskoj pećini, u dvorištu biskupije, kao i služenje mise ponoćke, na prelazu sa 24. na 25. decembar, dok je prisustvo vjernika na ostalim službama određeno propisanim epidemiološkim mjerama.

Srna / Nezavisne