PDP: Izborna pravila se ne mogu i ne smiju retroaktivno mijenjati :: Semberija INFO ::

 

PDP: Izborna pravila se ne mogu i ne smiju retroaktivno mijenjati


Juče je u Banjoj Luci održana sjednica Kolegijuma Predsjedništva Partije demokratskog progresa čije tema su bili protekli lokalni izbori i aktuelna politička situacija.
 
Kolegijum Predsjedništva PDP-a je razmatrao najavljene opstrukcije novoizabranih načelnika i gradonačelnika, te moguće izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, zaključivši da takvim se potezima urušava demokratija, vrši pravno nasilje nad institucijama, krši Ustav i međunarodne povelje, ali i na najgori način prekraja izborna volja građana.
 
Najavljene izmjene bi dovele do narušavanja ravnoteže između gradonačelnika kao izvršnog organa i Skupštine grada kao zakonodavnog tijela, što svakako dovodi do blokade lokalnih zajednica bez obzira ko u njima bude imao skupštinsku većinu, problema u funkcionisanju javnih preduzeća od čijeg djelovanja najdirektnije zavisi kvalitet života građana, a trajno se urušava princip trodiobe vlasti.
 
Ovakav antiustavan i antidemokratski postupak bi bio netransparentan, nelegitiman i usmjeren na potpuno urušavanje volje naroda koja se ogleda u rezultatima sprovedenih lokalnih izbora. Posljedično, dolazimo u situaciju da se zakoni kojima se određuje cjelokupno funkcionisanje društva kroje u zavisnosti od toga da li su pojedini politički faktori zadovoljni izbornim rezultatom.
 
Kolegijum Predsjedništva PDP-a ističe da se izborna pravila ne mogu i ne smiju retroaktivno mijenjati ukoliko nisu po bilo čijoj volji i poziva na razum, prihvatanje činjeničnog stanja i dalji sinhronizovan institucionalni rad koji bi bio u korist svake lokalne zajednice.
 
PDP poziva relevantne institucije, poput Savjeta Evrope i OEBS-a da razmotre i hitno reaguju na najavljene postupke koji nisu u skladu sa dostignutim civilizacijskim vrijednostima.
 
Ukoliko se ovakvo nedemokratsko djelovanje nastavi, PDP će svakako imati snažan odgovor kao izraz demokratskih prava i volje građana.
 
 
Informativna služba PDP-a